2023 yılında sektör değiştiren veya aynı sektörde şirket değişikliği yapan bireyler için beklenmedik bir durum ortaya çıktı: Borç riski. İşte detaylar:

Aynı yıl içinde sektör değiştiren veya şirket içinde geçiş yapan kişiler, şimdi vergi konusunda endişe duymak zorunda kalabilirler.

Yozgatlılar Dikkat Edin! Kendinizi Borç Batağında Bulabilirsiniz (5)

Bu durumla karşılaşanlar, vergi yükümlülükleri konusunda dikkatli olmalılar, çünkü beklenmedik mali sorumluluklarla karşılaşabilirler.

Özellikle bir işveren şirketinde geçiş yapan bireyler için, ücretli çalışanların vergileri genellikle işveren tarafından otomatik olarak kesilir ve vergi dairesine ödenir.

Yozgatlılar Dikkat Edin! Kendinizi Borç Batağında Bulabilirsiniz (4)

İşyeri değişikliği durumunda, yeni işyerinde kazanılan gelire bakılmaz; işveren, kişinin o yıl içinde aldığı ücretten başlayarak vergi kesintisi yapar.

Kredi çekmek isteyen Yozgatlılara uyarı! Hesaplar değişti Kredi çekmek isteyen Yozgatlılara uyarı! Hesaplar değişti

Maliye ise vergi hesaplamasını kişinin toplam kazancını dikkate alarak yapar.

Beyanname sınırlarına dikkat edilmelidir. Bir kişi birden fazla işverenden toplamda 150 bin lirayı aşan bir gelire sahipse, takip eden yılın mart ayına kadar vergi beyannamesini doldurmak zorundadır.

Yozgatlılar Dikkat Edin! Kendinizi Borç Batağında Bulabilirsiniz (1)

Bu nedenle, geçen yıl işyeri değiştiren ve toplam geliri 150 bin lirayı aşan bireyler, mart ayının sonuna kadar beyanname doldurmalıdır.

Vergi beyannamesi doldurmamak, vergi ziyaı cezası riskiyle karşı karşıya kalmak anlamına gelir. Vergi borçları için zamanaşımı süresi beş yıldır.

Yozgatlılar Dikkat Edin! Kendinizi Borç Batağında Bulabilirsiniz (2)

Maliye, 2023 yılı kazançlarına ilişkin vergi borcunu beş yıl içinde tespit ettiğinde, vergi ziyaı cezası uygular ve vergi borcunu faiziyle birlikte tahsil eder.

Unutulmamalıdır ki, vergi konularında dikkatli olmak ve yasal yükümlülükleri yerine getirmek her bireyin sorumluluğundadır.

Kaynak: Haber Merkezi