Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde dünyaya geldikten sonra gittiği İstanbul'da sanat yaşamına başlayan, TRT İstanbul Radyosu THM ses sanatçısı ve Yurttan Sesler Korosu şefi Soner Özbilen, TRT'deki görevinden emekli oldu, arkadaşlarına ve öğrencilerine canlı yayınlanan konser programı ile veda etti.
Hemşerimiz Soner Özbilen'in 46 yıllık TRT görevinden emekli olması nedeniyle hazırlanan konser TRT Müzik kanalında canlı yayınlandı. Şef Zafer Gündoğdu yönetimindeki koro, Soner Özbilen'in derlediği ve notaya alarak THM repertuarına kazandırdığı türkülerden oluşan bir program sundu. Solo ve koro türkülerden oluşan veda konserinde hemşerimiz Soner Özbilen'i ailesi de yalnız bırakmadı, kızı konserde kendisine eşlik etti.
SONER ÖZBİLEN KİMDİR?
Kosovalı göçmen bir ailenin oğlu olarak 1947 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu Boğazlıyan’da, liseyi İstanbul Pendik Lisesi'nde tamamladı. Ardından İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne devam etti.
Müziğe olan ilgisi orta öğrenimi sırasında öğrenci korolarında başladı. Bir süre Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Aksaray Musiki Derneği’ne devam ederek Orhan Dağlı, Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi ve Yücel Pasmakçı'nın öğrencisi oldu. 1966 yılında TRT'nin açmış olduğu THM Ses Sanatçılığı sınavını kazanarak ''Stajyer Sanatçı'' oldu. 3 yıl süren stajyerlik döneminde Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi, Halil Bedii Yönetken ve Ahmet Kutsi Tecer gibi üstatlar ile çalıştı. 1969 yılında stajyerliği sona erdi ve TRT İstanbul Radyosu THM Ses Sanatçılığı kadrosuna asaleten atandı. Nida Tüfekçi (Yozgatlı), Ahmet Gazi Ayhan (Kayserili), Hacı Tasan (Keskinli), Refik Başaran (Ürgüplü), Çekiç Ali (Kırşehirli) ve Muharrem Ertaş (Kırşehirli) gibi usta halk sanatçılarının tavır ve üslupları üzerine çalışarak kendi üslubunu geliştiren Soner Özbilen, çalışmalarında Rumeli Türkülerine de yer verdi.
Soner Özbilen, Ohrid-Makedonya, Dijon-Fransa, Barselona-İspanya, Yugoslavya, Kosova, Almanya, İsviçre, Rusya, Libya ve Finlandiya'da yapılan otantik müzik ve folklor festivallerine katildi. Ayrıca ülkemizin pek çok yöresinde yapılan festivallerde konserler verdi. Başta Orta Anadolu ve Rumeli olmak üzere, ülkemizin çeşitli yörelerinden birçok türkü derleyerek Türk Halk Müziği Repertuvarı'na kazandıran Soner Özbilen, görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu THM Ses Sanatçılığı ve Koro Şefliği görevinden emekli oldu.
Editör: TE Bilişim