Senegal’de 2 bin dolar maaşla işe başlamak umuduyla gün sayan Akdağmadenli işçiler, kendilerinden iş vaadiyle para alan şirketten paralarını istiyor. Yetkili makamların, özel şirketin ifade ettiği gibi bir çalışmanın olmadığını açıklaması üzerine tedirgin olan vatandaşlar ‘Ya paramızı geri verin, ya da bizi Senegal’e götürün’ diye isyanlarını dile getirdiler.
    Yozgat’ta köyde yaşayan vatandaşlar umudunu kilometrelerce uzaklıktaki Senalge bağladı. Kocaeli’nde bir şirketin Afrika ülkesi Senagel’de çiftçilik dersi verecek elemanlar götüreceğini öğrenen çiftçiler, ödedikleri 150 TL karşılığında Senagel’de paralı çiftçi olacaklarının hayalini kurarken, Senegal Büyük Elçiliği’nin ‘Böyle bir çalışma yok’ uyarısı ile şok oldular. Bir çoğu şirkete 150 TL karşılığında kayıt yaptıran, sözleşme imzalayan Anadolu’nun işsiz insanları, iş hayallerini suya düşüren şirket yetkililerinden umutlarını ve paralarını geri istiyorlar.
    Özellikle Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’nde yüzlerce işsiz insan, Senegal’e işçi götüreceğini ilanlarla duyuran özel şirketin 2 bin dolar maaşlı işine umut bağlamış, bir çoğu çalıştığı işten dahi ayrılmıştı.
PARA BULAMADIĞI İÇİN KAYIT
YAPTIRAMADI
    Her hafta 3-4 otobüs dolusu insanın Kocaeli’ndeki şirkete kayıt yaptırmak için gittiği Akdağmadeni İlçesi Özer Köyü’nde Senegal’e gitme hayali kuran onlarca işsizden biri olan köyün çaycısı Cengiz Yılmazer, kardeşi ile birlikte yol parası bulamadığı için kayda gidemediğini fakat köyden 6 kişinin iş hayaliyle kayıtlarını yaptırdığını söyledi.
    Evli ve 3 çocuk basası olan 37 yaşındaki Yılmazer, her hafta Pazartesi günleri ilçeden kafileler halinde insanların Kocaeli’ne giderek şirkete kayıt yaptırdığını, kendisinin de Senegal hayali kuranlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
    Şirketle telefonla yaptığı görüşmede ‘Şuana kadar siz hiç işçi götürdünüz mü’ diye sorduğunu ve şuana kadar şirketin işçi götürmediğini şimdilik kayıt yaptığını öğrendiğinde şüpheye düştüğünü söyleyen Yılmazer; “Kardeşim ve ben Senegal’e gidip, en azından birkaç yıl çalışmak istiyorduk.
    Geçtiğimiz Pazar akşamı şirketle bağlantısı olan ilçeden bir vatandaşın aracılığı ile minibüsle yola çıkacaktık. Ama biz kayıt ve yol masraflarını karşılayacak para bulamadığımız için gidemedik. Arkadaşlarımız gittiler, bankaya para yatırarak kayıtlarını yaptırdılar” dedi.
1 YIL İZİN YOK,
6 AY İKRAMİYELİ
    Köyün işsiz gençlerinden Muammer Yılmazer de para bulamadığı için ağabeyi ile Kocaeli’ne gidip kayıt yaptıramadığını söyledi.
    31 yaşındaki Muammer Yılmazer, şirketin 2 bin dolar maaş, 6 ayda bir ikramiye vaat ettiği Senegal’deki işte 1 yıl izinsiz çalışma koşulu öne sürdüğünü belirtti.
    “İlçede bir de şirketin aracısı var, mutlaka onunla birlikte şirkete gitmeniz gerekiyormuş” diyen Yılmazer; “Aracı olan şahıs, ‘Ben olmadan yazılamazsınız’ diyor. O yüzden yol paralarını (150 TL) aracıya verip şirkete kayıt yaptırıyorsunuz” dedi.
ÇİFTÇİLİK SINAVI YAPIYORLAR
    Yılmazer, kayıt yaptırmaya giden arkadaşlarının orada tarlaya tohum atma, hasat gibi konularda şirket yetkililerinin sınava tabi tuttuklarını öğrendiğini söyledi.
GENÇLERE GİTMEYİN İNANMAYIN DEDİM…
    Özer Köyünün ileri gelenlerinden 50 yaşındaki Ahmet Doğan, gençlerin iş hayali kurduğu Senegal vaatlerine kendisinin inanmadığını, gençleri sıksık uyardığını söyledi.
    Doğan, şirketin vaatlerinin kendisine inandırıcı gelmediği için gençleri uyarmasına rağmen sözünü dinleyen olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilişim