Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmaları sıralayıp, bundan sonra yapabilecekleri hakkında da ön bilgiler sundu.
Önümüzdeki öğretim yılından itibaren uygulamaya konulacak olan ‘‘444’’ olarak adlandırılan yeni eğitim sistemine fiziki olarak hazır olabilmek için çalışmaların yapıldığını da, bu toplantıda öğrendik. 
Yeni öğretim yılında, eskiden olduğu gibi İlkokul, Ortaokul ve Liselerimiz olacak. Yani İlköğretim ile Lise arasına yeniden ortaokul girdi. Fiziki değişimde fazla sorun yaşanmayacak gibi görünüyor. Zira daha önce ilkokul olan okullar yeniden ilkokul olarak eğitimlerine devam edecek, ortaokul olanlar da orta okul olarak eğitim verecek.
Bu yıl ilköğretim olarak belirlenen okullara ilk kayıtlar yaptırılabilecek. Halen öğretime devam eden öğrenciler ise aynı okullarında eğitim alıp, mezun olacaklar. 
Fİziki sıkıntı olmayacak deniliyor ama bakıldığında ciddi sıkıntıların yaşanacağı da ortada. En azından karmaşa olacak. 
Örneğin, halen eğitimine devam eden öğrenciler ilkokul olmasına karar verilen Sakarya İlköğretim Okulu’nda eğitime devam edecek. Bunlara ilk kayıtlarda eklenecek. Böylece burada bir şişkinlik ortaya çıkacak. Ortaokul olarak eğitim vermesine karar verilen Celal Atik’de ise yeni kayıt olmayacak. Dolayısı ile buradaki öğrenci sayısı mezunlarla eksilerek, eğitimine devam edecek.
Böyle bir durumda da ciddi sorunlar ortaya çıkacak.
Halbuki, planlama yapılırken, bu dikkate alınarak, yeni sisteme göre ortaokula devam etmek durumunda kalan öğrenciler ilkokul olarak belirlenen Sakarya’da eğitimlerine devam etmek yerine, Celal Atik’e nakledilebilirler.
Böyle bir uygulama, planlama yapıldığında fiziki şartlar fazla zorlanmamış olur, diye düşünüyorum. Umarım sıkıntı yaşanmadan sisteme geçiş olur.
Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Yozgat’ta yeni okulların yapımının da planlandığını açıkladı. Sistem değişikliği ile birlikte fiziki yapılanmanın da dizayn edilmesi gerekiyor. İlkokul ve Ortaokulların mahallelere dağıtılması gerekli. 
Ancak liselerin yaygın bir halde eğitim vermeleri hem eğitim açısından hem ulaşım hem de diğer fiziki taleplerin karşılanması bakımından sıkıntılı. Ayrı ayrı bölgelere lise ve dengi okullar açmak yerine belirli bir bölgede lise ve dengi okullar için kampüs alanı oluşturulması daha ekonomik ve yararlı olacağını düşünüyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı bu yapılanmaya izin veriyor, bildiğim kadarıyla. Üstelik destek verdiğini, bu noktada hazırlanan projelere de öncelik verdiği belirtiliyor. O halde Yozgat’ta yapılanma süreci bu istikamete kaydırılıp, planlama yapılması gerekir.
3-4 lisenin bir kampüste toplanması ile ortaya ortak kullanım alanları çıkacaktır. Ayrı ayrı yapılacak harcamalar  için ayrılan ödenekler ise ortak kullanım alanlarının daha modern ve gerekli malzemelerle donanımını destekleyecektir.