Av hayvanlarının, hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile özel olarak hazırlanmış soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", Yozgat'ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak tarihi konaklarda ikram ediliyor. 2012'de TSE'ye tescil ettirilen arabaşı, restore edilerek kültür hizmetlerinde kullanılan tarihi konaklardaki etkinliklerde yaşatılıyor.
Arabaşı etkinlikleri, Yozgat türküleri ve şiirleri ile yıllardır vatandaşların bir araya gelerek birlik ve beraberliğinin artmasına vesile oluyor. Özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabaşı geleneği, Yozgat’ta asırlardır devam ediyor.
Kış aylarının gelmesiyle sofralardaki yerini alan arabaşı çorbası, özel hazırlanan hamuru ile hazırlanan vazgeçilmez haline gelirken, bu lezzet yutularak tüketiliyor.
Orta Anadolu’da ara aşı olarak bilinen lezzet, geçmişten günümüze tüketilmeye devam ediyor. Günümüzde arabaşı olarak bilinen çorba, en çok merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Soğuk hamurun buluştuğu arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi hayvan etiyle pişiriliyor. Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutulmaya bırakılarak hazırlanıyor. Türk mutfağının saklı kalmış bu lezzetinin tüketimi ise diğer çorbalara göre, daha farklı. Sofraya gelen soğuk hamur, çorba ile beraber çiğnenmeden yutularak tüketiliyor.

2011 yılından bu yana düzenleniyor: 5 Mayıs'ta Yozgat'ta 2011 yılından bu yana düzenleniyor: 5 Mayıs'ta Yozgat'ta

SOĞUK HAMUR İLE SICAK ÇORBANIN HAZIRLANIŞI

Vazgeçilmez lezzetin hazırlanış aşamalarını anlatan Seyhan Taşbaşı, “Tencereye kaynayan 4 bardak suya, 1 bardak un ve 1 bardak soğuk suyu çökeltiyoruz. Unu çökelttikten sonra kaynayan suya içerisine yavaşça karıştırıyoruz. Kaynattıktan sonra yıkadığımız tepsiye yavaşça döküyoruz. Tepsinin yıkanması şart çünkü hamuru çıkartırken yapışmaması için. Çorbasına bakacak olursak, eskiden Anadolu kültüründe av hayvanlarının etleri çorbasına katılıyordu. Tabii bu günümüzde zor olduğu için genellikle tavuk etinden yapılıyor. Önceden haşladığımız tavuğu kemiklerinden ayırıyoruz. Tencereye bolca tereyağı alıyoruz. İki yemek kaşığı kadar unumuzu katıyoruz ama ölçeğe göre değişir. Daha sonra biber salçası, domates salçası, acı biber, toz biber karıştırarak kavuruyoruz ve suyunu döküyoruz. Sonrasında ise kaynayan çorbamızın üzerine parçalanan tavuğu ekliyoruz” şeklinde konuştu.
“HAMURUN DİNLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Arabaşı çorbasını ve hamurunu evde hazırlamak isteyen vatandaşlara öneride bulunan Taşbaşı, “Hamurun dinlenmesi çok önemli, lezzeti ve tepsiden kolay çıkması için. Çorbadaki tavuk eti kesinlikle taze olmalı, istenilen lezzetin tutturulması açısından. Kıvamı ve acılığı da bu lezzet için önemli. Bunların hepsi birleşince güzel bir arabaşı çorbası oluyor” ifadelerini kullandı. 
»İHA/Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim