Yozgat'ta Çekerek ırmağı üzerine kurulmaya çalışılan sulama ve elektrik enerjisi üretimine yönelik Süreyyabey Barajından sonra, aynı ırmak üzerine nehir tipi 3 ayrı HES'in kurulmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor.
     Çekerek Irmağının Çekerek ilçesinden geçen bölümünde DSİ tarafından inşa edilmeye çalışılan Süreyyabey Barajından Yozgat, Amasya ve Tokat bölgesindeki tarım alanlarının sulaması planlanırken, yılda 50 milyon kw/saat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek.
     Çekerek Irmağının geçtiği Aydıncık ilçesinin Kazankaya Beldesi'nde ise nehir tipi üç ayrı HES'in kurulmasına yönelik çalışma yapılıyor. Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Kazankaya Beldesi ile Çorum İncesu arasında bulunan ve ortasından Çekerek Irmağının geçtiği Kanyonun girişinde 4 yıl önce yapımına başlanılan nehir tipi hidroelektrik santralinde sona gelinirken, aynı bölgede yeni bir nehir tipi HES'in yapım çalışmalarına başlanıldı. Kazankaya Beldesi Belediyesi ise aynı bölgede üçüncü bir nehir tipi santrali kurmaya yönelik proje çalışması başlattı.
     Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak başlatılan çalışmalar kapsamında yurdun değişik bölgelerindeki akarsular üzerine nehir tipi HES'lerin kurulmaya başlandığını, Kazankaya'da da ''Yap İşlet Devret'' modeliyle elektrik santrallerinin Çekerek ırmağı üzerinde kurulmak üzere inşaat çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
    Kazankaya kanyonu girişinde, Çekerek Irmağı üzerinde kurulmaya çalışılan ilk nehir tipi HES'in inşaatına 4 yıl önce başlandığını kaydeden Kılıç şöyle konuştu:
     ''Bu projesi 4 yıldır devam ediyor, yılda 15 Kw/saat elektrik enerjisi üretilecek ve ana şebekeye bağlanacak. Bu tesisin 1,5 kilometre yukarısına yeni bir HES inşaatı daha başladı. Bu santralde ise yılda 3 kw/saat elektrik enerjisi üretilip, o da ana şebekeye bağlanacak. Böylece Türkiye'nin önemli ölçüde elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak. 4 yıl önce inşaatına başlanılan HES'te sona gelindi. Diğerine ise yeni başlandı ve iki yıl içerisinde bitirilecek. Bizde belediye olarak bu yapılan projelerin 2 kilometre yukarısına böyle bir proje yapmayı planlıyoruz, onun çalışmaları içerisindeyiz, enerji piyasası ve DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor.''
''KANUNDA DEĞİŞİKLİK
YAPILDI''
    Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç, daha önceki kanunda belediyelerin sadece kendi ihtiyacı kadar elektrik enerjisi üretebilecek yatırım yapabildiğini, yeni düzenleme ile kendi ihtiyacı dışında yılda bir kw/saate kadar elektrik enerjisi üretebilme kolaylığının getirildiğini anlattı. Kanundan yararlanarak bir tesis kurup, belediyenin ihtiyacının karşılanıp, ihtiyaç fazlasını da satarak belediyeye gelir getirmeyi amaçladıklarının altını çizen Kılıç, şöyle dedi:
     ''Çekerek ırmağı beldemizin tam ortasından geçiyor. Irmak suyu zamanla taşıp, ekili alanlara ciddi zararlar veriyordu.
    Bugüne kadar hep belde halkı suyun zararlarını gördü, ırmaktan yeterince faydalanamıyordu. Ama dışarıdan büyük şirketler burada HES yapmak suretiyle hem ülke ekonomisine, hem de yöremize katkı sağlayacak. Yöre halkına yönelik bu faydayı daha da artırmak düşüncesiyle belediye olarak girişimde bulunduk. Akan suyun zararı varsa faydası da olsun diye düşünerek, hareket ediyoruz.''
''KANYONA ZARARI YOK''   
     Belediye Başkanı Celal Kılıç, yapılmakta olan HES'lerin kanyonun doğal güzelliğine bir zararının bulunmadığı gibi, suyunun yaz kış hiç eksilmeden akmasına da katkıda bulunacağını altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Irmak üzerinde istenilirse 10 tane HES yapılabilir. HES'te bir su kaybı söz konusu değil. Bir HES'ten su çıkıyor, diğerine gidiyor hiçbir su kaybı olmadan.
    Çevreye zararı olmadan elektrik üretimi yapılıyor, bu dünyada da çok yaygın olan bir sistem ama biz Türkiye'de yeni başladık. Hükümetimizin son zamanlarda aldığı karar doğrultusunda Türkiye'de bu HES inşaatları hızlandı, onun için hiçbir zararı yok. Bilindiği gibi yazın suyun debisi düşüyor, bu düşük debiyle de elektrik üretmemiz fazla mümkün olmuyor.
    Çekerek'te yapılan Süreyyabey Barajı'nın devamı olan projeler bunlar. Yani Süreyyabey Barajı kışın yeteri kadar su depolayacak, yazın da suyun debisi düştüğü zaman barajdan yeterli debide su vererek bu HES'lerin 12 ay sürekli çalışmasını temin edecek. Çevre Bakanlığımızın yaptığı ÇED raporlarında da HES'in olması, doğal hayatın yaşamasına engel olmayacak.''

Editör: TE Bilişim