Yozgat Valiliği tarafından vatandaşlara emniyet kemeri uyarısı yapılarak dikkat etmeleri gerektiği söylendi.

Ulu çınarları unutmadılar! Ellerinde karanfil ile ziyaret ettiler Ulu çınarları unutmadılar! Ellerinde karanfil ile ziyaret ettiler

Valilikten Emniyet Kemeri Uyarısı! (8)

“Emniyet kemeri hayat kurtarır” diyerek yapılan uyarıda vatandaşların dikkatli olması ve emniyet kemerini muhakkak takması gerektiği söylendi.

Valilikten Emniyet Kemeri Uyarısı! (6)

EMNİYET KEMERİ NEDEN GEREKLİDİR?

Emniyet kemerenin neden önemli olduğu hakkında verilen bilgide, “Emniyet kemerlerinin yararları, kaza kategorilerinin hepsinde görülmektedir. Fakat ölüm ve ağır yaralanmanın en çok meydana geldiği çarpma ve çarpışma kazalarındaki yararları daha dikkat çekicidir. Çarpma sonucu savrulan bir eşya da olsa insan bedeni de olsa eninde sonunda bir engelle durdurulur. Bir çarpma anında araç saniyenin ilk on salisesinde durmakta ise de eğer emniyet kemeri takılı değilse direksiyon, kontrol paneli ya da ön cam tarafından durdurulana kadar araç içindeki eşyalar ve araçta bulunan kişilerin bedenleri aynı hızdaki hareketlerine devam edeceklerdir. Oysa doğru takılmış bir emniyet kemeri insan bedenini: Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlayarak, kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yönelterek, çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak, çarpma ve çarpışma anında koltuktan fırlamayı engelleyerek, hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır” denildi.

Valilikten Emniyet Kemeri Uyarısı! (1)

EMNİYET KEMERLERİ TEST ETME

Emniyet kemerlerinin doğru şekilde çalıştığını teyit etmek için her emniyet kemerinde, “Emniyet kemeri takılıyken kayışın tokaya en yakın kısmını hızlıca ve kuvvet uygulayarak çekin. Tokanın kilidi açılmadan sabit kalmalıdır. Emniyet kemeri takılıyken kayışın kapıya en yakın kısmını hızlıca ve kuvvet uygulayarak çekin. Sabit emniyet kemeri bağlantısı, güvenli şekilde kilitli kalmalıdır. Bu bağlantıyı hiçbir zaman çıkarmaya çalışmayın. Kemer takılı değilken kayışı sonuna kadar çekerek dışarı çıkarın. Çekerken takılma olup olmadığını kontrol edin ve kayışta aşınma olup olmadığına bakın. Kayışı bırakıp toplanmasına izin verin ve sorunsuz ve tamamen toplanıp toplanmadığını kontrol edin. Kayış yarıya kadar dışarıdayken kilit dilini tutun ve hızlıca ileri çekin. Mekanizmanın otomatik olarak kilitlenmesi ve kayışın daha fazla dışarı çıkmaması gerekir. Emniyet kemeri bu testlerden herhangi birini geçemezse derhal onarın. Yolcuların, testi geçememiş bir emniyet kemeri bulunan koltuğa oturmasına izin vermeyin” bu kontrollerin yapılması gerektiği söylendi.

Valilikten Emniyet Kemeri Uyarısı! (4)

“EMNİYET KEMERİ HER ZAMAN TAKMALIDIR”

Yozgat Valiliği tarafından ise vatandaşlara şu hatırlatmalar yapıldı: “Tüm yolcular kısa mesafeler dahil her zaman emniyet kemerlerini takmalıdır. Bu işlemi gerçekleştirmemeniz çarpışma yaşanması durumunda yaralanma veya ölüm riskini artırır. Küçük çocukları Kullanıcı Kılavuzunda açıklandığı şekilde uygun bir çocuk güvenlik koltuğuna bağlayın. Kurulum sırasında her zaman çocuk güvenlik koltuğu üreticisinin talimatlarını uygulayın. Tüm emniyet kemerlerinin doğru şekilde takıldığından emin olun. Doğru takılmayan emniyet kemerleri çarpışma yaşanması durumunda yaralanma veya ölüm riskini artırır. Emniyet kemerinin herhangi bir bileşeninin üzerine asla oturmayın. Bu durum hasara veya güvenlik ekipmanının yanlış şekilde çalışmasına neden olabilir. Emniyet kemerini kalem, anahtar, gözlük gibi sert, hassas veya keskin eşyaların üzerine takmayın. Emniyet kemerinin bu tür eşyaların üzerine uyguladığı baskı yaralanmaya neden olabilir. Emniyet kemeri takılırken kayışın herhangi bir bölümü kıvrılmamalıdır. Her emniyet kemeri düzeneği yalnızca bir yolcu tarafından kullanılmalıdır. Bir yolcunun kucağında taşınan çocuğun üzerinden emniyet kemeri geçirerek takmak tehlikelidir. Çarpışmaya maruz kalmış emniyet kemerlerinde düzenekteki hasar açıkça belli olmasa dahi bu emniyet kemerleri Tesla tarafından incelenmeli veya değiştirilmelidir. Aşınma belirtileri bulunan veya herhangi bir şekilde kesilmiş ya da hasar almış emniyet kemerleri derhal değiştirilmelidir. Emniyet kemeri bileşenlerine kimyasal, sıvı, kum, kir veya temizlik ürünleri bulaşmasından kaçının. Emniyet kemeri toplanmaz veya tokaya yerleşmezse derhal değiştirilmelidir. Servis randevusu planlamak için mobil uygulamayı kullanın. Emniyet kemeri mekanizmasının bolluğu gidermesini veya emniyet kemerinin bolluğu giderecek şekilde ayarlanmasını önleyecek değişiklikler veya eklemeler yapmayın. Gevşek bir emniyet kemeri yolcu koruma düzeyini büyük ölçüde azaltır. Emniyet kemerinin çalışmasını engelleyecek veya emniyet kemerini çalışmaz hale getirebilecek değişiklikler yapmayın. Emniyet kemerlerine takılan satış sonrası konfor veya kolaylık ürünlerini kullanmayın. Emniyet kemerleri takılı değilken tamamen toplanmış olmalıdır, gevşek şekilde dışarıda durmamalıdır. Emniyet kemeri tamamen toplanmıyorsa bir servis randevusu planlayın. Emniyet kemeri sisteminde kullanıcının servis işlemi yapabileceği herhangi bir parça yoktur ve piroteknik maddeler bulunabilir. Bileşenleri sökmeyin, çıkarmayın veya değiştirmeyin.”

Muhabir: Hakan Demirbaş