Otobüs, kamyon başta birçok araçta kullanılan kırsal motorinin 1 Nisan'dan itibaren yasaklanması, milyonlarca araç sahibini mağdur etti. EPDK, Maliye'den indirim talep etti. Kırsal kullananların maliyeti arttı.
    EPDK'nın, AB'ye uyum için aldığı kırsal motorinin satışının yasaklanmasına ilişkin karar, euro dizelde 5 kuruşluk indirimin yolunu açtı. EPDK'nın motorin vergisinde indirim isteğini Maliye incelemeye aldı
    Oluşacak mağduriyetin önüne geçmek isteyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) da kırsal motorinin satışının durmasıyla daha pahalı olan euro dizelin fiyatının düşürülmesi için harekete geçti.
    EPDK, kırsal motorin ile euro dizel arasındaki fiyat farkını aşağıya çekmek için, Maliye Bakanlığı'ndan motorinin vergisinde 5 kuruşluk indirim talebinde bulundu.
    Maliye de bu talebi değerlendirmeye aldı. EPDK, geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla, kırsal motorinin satışını yasaklamıştı.
    Bu yasak çerçevesinde, akaryakıt şirketlerine ellerindeki kırsal motorini satmaları için 4 aylık süre verildi.
    Ancak sürenin dolmasına iki ay süre kalmasına rağmen, bir çok akaryakıt istasyonunda kırsal motorin satışı durduruldu. Kırsal motorin kullanan araç sahibinin ek 15 kuruşluk bir yük ile karşı karşıya kalmasına yol açtı.
MALİYE İNCELİYOR
    Kırsal motorinle, euro dizel arasındaki fiyat farkı nedeniyle kaçakçılığın önüne geçmek isteyen EPDK çalışma başlatarak da Maliye'den vergi indirimi istedi.
    Akaryakıt üzerindeki vergi indirimlerine bugüne kadar sıcak bakmayan Maliye Bakanlığı'nın ise EPDK'dan gelen indirim talebini değerlendirmeye aldığı kaydedildi.
    Maliye Bakanlığı onay verirse, akaryakıt vergileri üzerindeki ilk indirim motorin ile birlikte yapılmış olacak.
    Araç motoru için dizel farketmiyor
    Uzmanlar, euro dizel yakıtın, kırsal motorin kullanan eski nesil dizel motor olan otomobillerde sorun çıkarmayacağını söyledi. Hatta euro dizelin otomobilin performansını artırdığı belirtiliyor.
    Ancak eski nesil dizel motorlarda euro dizel yakıt sarfiyatının yeni nesil dizellere göre daha fazla olacağı kaydedildi.
Editör: TE Bilişim