Hükümet, enflasyon oranlarının üzerinde zam yapma adımlarını atmaya başlayarak, bu konuda emekli maaşı alan 17 milyondan fazla vatandaşı ve asgari ücretli çalışanları ilgilendiren gelişmeleri hızlandırdı.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (1)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 aylık enflasyonu yüzde 33,66 olarak açıkladı. Bu verinin üzerine, Ocak ayının başında Aralık enflasyonu da eklenerek 6 aylık oran belirlenecek. 'Orta Vadeli Program'daki tahminlere göre, 2023 yılının ikinci yarısında bu oranın yüzde 38-40 bandına çıkması öngörülüyor.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (6)

Bağ-Kur ve SSK emekli maaşı zammı, yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında, 6 aylık enflasyon oranına göre arttırılıyor ve bu artış doğrudan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yansıtılıyor.

Togg'da sıfır faiz için son gün 20 Mayıs! Togg'da sıfır faiz için son gün 20 Mayıs!

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (5)

Son yıllarda, 6 aylık enflasyonun üzerine ek olarak refah payı eklendi. Bu sayede emekli zammı artışı, enflasyonun her zaman üzerinde gerçekleşti. Ocak 2023'te yüzde 15'e çıkan 6 aylık enflasyon, yüzde 30'a tırmanırken, emekli zammı Temmuz 2023'te yüzde 17’den yüzde 25’e yükseltildi ve zam oranları bu şekilde belirlendi.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (4)

2024 yılında yapılacak emekli maaşı zammı ise şimdiden merak konusu. Gelecek yılın ilk 6 ayında geçerli olacak yeni emekli maaşı düzenlemesi için üçlü bir formül masada bulunuyor. Yüzde 38-40 bandında çıkan 6 aylık enflasyonun yüzde 50'ye tamamlanması ve emekliye zam oranının bu şekilde uygulanması bekleniyor.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (3)

İkinci formül, son dönemde uygulanan emekliye taban maaşı uygulamasında bu rakamın yükseltilmesini içeriyor. Yeni bir emekli taban maaşı artışı ile bu rakamın 10 bin-11 bin TL bandına çıkartılması düşünülüyor.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (7)

Üçüncü formül ise taban maaşa tamamlanan kök aylıklarda seyyanen bir iyileştirme yapılması. Artış, en düşük aylıklardan başlayarak kademeli olarak gerçekleştirilecek.

Emekli maaş hesaplamalarında için 3 formül İşte o rakamlar.. (1)

Ocak ayında yapılacak olan zamlar, emeklilerin maaşlarını peşin olarak almaları nedeniyle, yeni zamların uygulanmasının ardından belirlenen aylıkları içerecek. Böylece Ocak ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri zamlı maaşlarını almış olacaklar.

Kaynak: Haber Merkezi