YOZGAT, ilk çağlardan günümüze kadar yerleşim alanı olarak kullanılmış bir il. Tarihi özelliklerinin yanında doğal güzellikleri de mevcut. Bunları turizme kazandırmak, Yozgat’ın da turizm sektöründen pay alabilmesini sağlamak üzere başlatılan ama bir türlü sonuç alınamayan birden fazla adım mevcut. Bugün, Yozgat’ın Karadeniz bölgesine sınır ilçelerimizden Aydıncık ve Çekerek ilçelerinde yürütülen turizme yönelik çalışmalardan bahsetmek istedim.
Öncesi de var, özellikle Aydıncık ilçesinin Kazankaya Konyonu ile ilgili tanıtım ve turizme kazandırılmasına yönelik çalışmaların. Bir zamanlar Belde olan Kazankaya’nın Belediye Başkanı Celal Kılıç çok mücadele verdi. 2004 yılına gelindiğinde bir adım atılmak üzere harekete geçildi. Yozgat'ın Aydıncık İlçesi'ne bağlı Kazankaya Beldesi'nden Çorum'un İncesu'ya kadar uzanan 12 kilometrelik Kazankaya Kanyonu'nun turizme kazandırılması için çalışmaların yoğunlaştırıldığı bildirildi, o tarihte. Yozgat Valisi Gökhan Sözer, kanyonun tarihi dokusu, sarp kayaları, barındırdığı yaban hayvanları ile mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Başvuruları doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen Kültür ve Turizm Uzmanı, Şehir Planlamacısı Gökhan Özok ve Jeoloji Mühendisi Mukaddes Bolat'ın Yozgat'a geldiklerini bildiren Vali Sözer, kanyonun turizme kazandırılması için çalışmaların hızlandırıldığını ifade etti. Ortasından Yeşilırmak’ın kolu Çekerek Irmağı'nın geçtiği 12 kilometre uzunluğunda, 1363 metre yüksekliğindeki kanyonda çok sayıda değişik kuş türlerinin yaşadığını vurgulayan Vali Sözer, kanyonun eko turizmine açılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

KANYONU TURİZME 
KAZANDIRILIYOR

2008 yılına gelindiğinde Yozgat'ın Aydıncık ilçesindeki Kazankaya kanyonu turizmin hizmetine açılması için bir adım daha atıldı. Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya Beldesi'nden başlayıp, Çorum Ortaköy İncesu'ya kadar uzanan; içinden Çekerek Irmağı'nın aktığı 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi uyandırıyor. Kanyonun turizme açılması için hazırlanan raporlar mart ayında gerçekleştirilecek toplantıda ele alınacak. Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç, Kazankaya Kanyonu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önceki yıl turizm envanterine dahil edildiğini bildirdi. Kılıç, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanların yaptığı araştırma sonucunda hazırlanan raporda ise kanyonun, rafting, trekking ve kanyon yürüyüşü için çok uygun doğal alan olduğu, çok sayıda değişik kuş türünün bulunduğuna yer verildiğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen Arkeolog Hasan Şenyurt, Ümit Öztalas ve Ömer Yılmaz tarafından kanyonda araştırma ve inceleme sonuçlarını rapor haline getirdiler. Kazankaya ve çevresinde yapılacak turizm yatırımlarının projelendirilmesi aşamasından sonra, proje ortağı olmak üzere yabancı yatırımcıların yöreye davet edileceği, yöre halkının da turizme olumlu baktığı ifade edildi. Kanyonun İncesu tarafında yer yer kaçak define kazılarına rastlandığı, Kibele kabartmasının etrafında kaçak kazı yapılarak doğal güzelliğinin bozulduğu da bildirildi.

TANITIMA AB DESTEĞİ

2009 yılında Yozgat'ın Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri bölgesinde bulunan turistik bölgelerin envanterinin çıkartılıp, turizm sektörüne kazandırılması amacıyla hazırlanan 'Turizmi geliştirme' projesini yürütecek olan Hollanda'nın Roermond Belediye Başkanı Henk Van Beers, Proje sahibi Çekerek Belediye Başkanı Duran Özkan, Proje Koordinatörü Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Nurettin Ayaz, Proje ortaklarından Aydıncık Kazankaya Beldesi Belediye Başkanı Celal Kılıç Yozgat'ta bir araya geldi. Projede görev alacak diğer belediye görevlilerinin de bulunduğu heyet, Yozgat Valisi Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer'i ziyaret ettikten sonra, ilde bulunan tarihi ve turistik alanları gezip, bilgi aldı. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer'in onuruna verdiği yemeğe katılan Hollanda'nın Roermond Belediye Başkanı Henk Van Beers, Yozgat'ın tescilli kebabının testisini kırdı. Beers, ''Ben kendi kısıtlamalarımı biliyorum onun için büyük bir vaat vermiyorum, verdim mi de tutacağım. Buradaki belediye başkanlarımdan aldığım sıcak ilişki için Yozgat'ın Hollanda'daki elçisi olacağım. Aynı zamanda Türkiye'nin AB sürecindeki Bürüksel aşamasında bu konuda sizin lobinizi ve elçiliğinizi yapacağım'' dedi.
Proje sahibi Çekerek Belediye Başkanı Duran Özkan, projenin AB fonlarından aktarılan 151 bin 886,50 Avro ile desteklendiğini söyledi. Özkan, projeyi 3 belediye ile birlikte yürüttüklerini, yüzde 70'lik bölümünün gerçekleştirildiğini ifade etti. Proje ortaklarından Aydıncık ilçesi Kazankaya Beldesi Belediye Başkanı Celal Kılıç da, beldeden başlayıp, Çorum Ortaköy'e kadar uzanan Kanyonun tanıtımına yönelik her yıl etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Kılıç, kanyon adına düzenledikleri festival etkinliğinin bu yıl 10'uncusunu gerçekleştireceklerini, festival etkinliklerinin yapılabilmesi, kanyonu gezmek isteyenlerin dinlenebileceği tesisleri kanyon girişinde yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Proje Koordinatörü, Gazi Osman Paşa Öğretim elemanı Nurettin Ayaz da, projeyle ilgili çalışmaların 10 aydır devam ettiğini, Çekerek, Aydıncık ilçesi Kazankaya Beldesi, Kadışehri ilçesi Halıköy Beldesi ve Hollanda Roermond belediyelerinin proje ortağı olduğunu vurguladı. 

PAY ALAMIYOR

2011 yılında bu kez devreye Orman İşletmesi girdi. Çekerek Orman İşletme Şefi Bilal Kandil, ilçenin önemli ölçüde tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olmasına rağmen, şimdiye kadar turizm sektöründen hak ettikleri payı alamadığını söyledi. Çekerek Turizminin gelişmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kandil, "Yok olmaya yüz tutmuş at arabacı mesleği moderne edilip fayton turizmini, bisiklet turizmi ve Süreyya Bey Barajının beraberinde getireceği su aktiviteleriyle, su ürünleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, gelenek görenek, örf ve adetlerinin gündeme getirerek Çekerek kültür turizmini canlandırabiliriz" dedi.

ORAN’IN ÇALIŞMASI

2019 yılında ORAN Kalkınma Ajansı Koordinatörü Timur Yıldız, Çekerek Turizm Haritası üzerine çalışma içerisine girdiklerini söyledi. Yıldız, yaptığı açıklamada, İlçenin yerel zenginliklerini gün yüzüne çıkartma gayretiyle planladıkları projeler ve yapacakları çalışma ile Çekerek bölgesini Turizm merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Çekerek Belediyesi ile Orman Genel Müdürlüğü, ilçedeki bin 500 dekar alanda lavanta bahçesi kurmak üzere kolları sıvadı. 
Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, ilçede Lavanta Adası, Trüf Mantarı Ormanı, Millet Bahçesi ve Atık Su arıtma Tesisi projesi gibi birçok çalışmayı hayata geçireceklerini söyledi. İlçede bulunan Çekerek Barajı'nın Türkiye’nin en büyük 10 sulama barajı arasında yer aldığını anlatan Çakır, barajı en iyi şekilde değerlendirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Rafting Federasyonu Teknik Komite Başkanı Erdoğan Bucan, Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır'ın daha önce federasyonu ziyaret ederek ilçede su sporları merkezi ile ilgili destek istediğini söyledi. Çekerek Irmağı su sporları ve daha bir çok aktiviteye ev sahipliği yapmak için hazırlanıyor.
Çekerek ilçesinde son iki yıllık süreçte turizme yönelik ciddi projeler hazırlanıp, uygulamaya konuldu. Gelinen noktada, pandemi sürecinin ardından Çekerek-Aydıncık bölgesinde turizm adına ciddi bir hareketliliğin yaşanması kaçınılmaz gibi görünüyor.