Bu Yönetmeliğin amacı, kamu hizmet yükümlülüğü kapsamındaki hatlarda, demiryolu yolcu taşımacılığı hizmeti veren kamu hizmet yükümlüsü Demiryolu yolcu tren işletmecisi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanan kamu hizmeti yükümlülüğü sözleşmelerinin düzenlenmesi, uygulanması ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Yozgat Valisi müjdeyi verdi: Yeni yıla hazır! Yozgat Valisi müjdeyi verdi: Yeni yıla hazır!

Kısacası, demiryolu taşımacılığı hizmeti veren hatlar artık Demiryolu İşletmecilerine kiralanabilecek. Bu, Ankara-Sivas hızlı tren hattı dahil olmak üzere yeni hatların özel şirketlere veya kamu tüzel şirketlerine kiralanabileceği anlamına gelir.

yht (1)

Bu yeni düzenlemeye göre Demiryolu yolcu tren işletmecisi, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yolcu taşımacılığı yapmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kamu tüzel kişilerini ve şirketleri ifade eder. Örneğin, havayolu taşımacılığında Pegasus veya Türk Hava Yolları gibi özel işletmeleri düşünebilirsiniz.

Kamu hizmeti yükümlülükleri, Bakanlık ile demiryolu yolcu tren işletmecisi arasında yapılan bir sözleşmeye dayanılarak yerine getirilecektir. Aynı zamanda demiryolu tren işletmecileri, bu hizmetin yanı sıra farklı ticari hizmetler de sunabileceklerdir.

Yönetmeliğin uygulanma aşamasında hazırlık çalışmaları ve kamu hizmeti yükümlüsü demiryolu yolcu tren işletmecisinin seçimine yönelik hizmet alımı süreçleri Bakanlık tarafından yürütülecektir. Bu düzenleme, demiryolu taşımacılığı sektöründe önemli değişikliklere yol açabilir. (Haber Merkezi)

Kaynak: İleri Gazetesi