Yozgat’ta son yıllarda uyuşturucu kullananların sayısı mı arttı, yoksa bizler mi öyle sanıyoruz, pek anlamış değilim.
Bir zamanlar Yozgat’ta Tol Çarşı bölgesinde birden fazla meyhaneler, içkili lokantalar, bira satışının serbest olduğu pasta salonları vardı. Çamlıkta çilingir sofraları kurulurdu ama uyuşturucu kullanan bir Allahın kulundan söz edilmezdi.
Şimdilerde, meyhaneler, içkili lokantalar, gazinolar, birahaneler, velhasıl alkol alınabilinen mekanların tamamı yok edildi. 
Emniyetin kayıtlarında olması gerekir, alkol alınan yer sayısı fazla olduğu dönemlerde Yozgat’ta alkol tüketimi Türkiye ortalamasının altında kalıyordu. Bugün ki istatistiklerin, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu tahmin ediyorum. Zira, kenti çevreleyen bölgelerde, umuma açık tuvaletlerde alkol şişelerinden geçilmiyor.
Diğer taraftan, Yozgat’ta esrar, eroin, tiner gibi olaylar da yok denecek durumdaydı. Yok demek daha doğru olur. Şimdilerde asayış bültenlerine birden fazla uyuşturucu ile ilgili haberler düşüyor. En son yaşanılan olay ise daha da vahim. Cami cemaatine saldırı düzenleniyor, uyuşturucu kullandığı ileri sürülen bir kişi tarafından.
Bu konu çok ciddi bir konu...
Çözümlenmesi gereken bir konu. Yasaklamalarla sorunu çözmeye kalkışmak sadece görünür olanı görünmez hale getirmekle sınırlı kalmaktadır. Yasaklayarak değil, eğitim yoluyla, tedavi yöntemleri kullanılmak suretiyle çözüm aranmak durumundadır.
Bugün umuma açık tuvaletleri kontrol edin, ıssız, terk edilmiş binaları, inşaatları, kuytu alanları gezin göreceksiniz. Her yerde bira şişesi, bali (bally) tüpleri, naylon poşetleri görmeniz, bulmanız mümkün. Bunun birebir şahidi ise belediyenin temizlik işçileridir. 
Demem o ki; Yozgat’ta var olan bir sorunu çözmenin yolu ‘‘Yasak’’ olmamalıdır.  Yasaklar, yasaklamalar sorunun çözümüne katkı sağlamadığı gibi, yeraltına inmekte, buradan daha hızlı bir şekilde yayılmaktadır.
Yozgat İl Emniyet Müdürü Sayın Hasan Yılmaz’ın bu alanda uzman olduğunu biliyoruz. Yayınlanmış eserlerinin mevcutiyetinden de haberdarız.
Her ne kadar Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı Şanlıurfa ilinde çocukların topluma kazandırılmasına yönelik yaptığı bir dizi çalışmalar, il yöneticilerine maledilse de temelde Hasan Yılmaz’a ait projeler olduğunu da bilmekteyiz.
Önceki gün yaşanılan olay sadece bir tanesi. Daha buna benzer birden fazla olay Yozgat’ta mevcuttur, gizli kalmış, dillendirilmemiş.
Yozgat’ta mahalle bakkalında bile satılabilen tüpler içerisindeki uyuşturucu maddeyi kullanarak, toplumu rahatsız eden henüz çocuk yaştaki insanların topluma kazandırılabilmesi için öncelikle bu gerçeği hepimizin kabul etmesi gerekir. Yine söylüyorum, konu polisiye önlemlerle, zabıta ile çözümlenemez. Sadece üzeri kapatılır. Tıpkı, beceriksiz ev hanımlarının biriken çöpü halının altına süpürmesi gibi, polisiye tedbirler, yasaklamalar tıpkı bir örnekte olduğu gibi sorunu gizlemekle sınırlı kalır. Köklü çözüm için proje üretilip, hayata geçirilmelidir.