Kazıları devam eden ve ön kısmındaki küçük mermer havuz bulunan Roma hamamının ikinci ve en büyük havuzunun uç duvarına rastlandı. Bu havuzun Baran Caddesi altında olduğu da doğruluk kazandı. İkinci Mermer havuz Baran Caddesinde bulunan binaların altına doğru uzanıyor. Fakat yol ve bitişiğinde binaların olması sebebi ile havuzun tamamen ortaya çıkarılamayacağı kaydedildi. Ancak yol ve binalar istimlak edilip kaldırılırsa bu havuzun tamamı çıkarılabilir.

Binaların statik yapısı bilinmediğinden yolunda ne kadar trafiğe kapatılsa da binaların roma hamamına doğru yıkılması da söz konusu. Can ve mal kaybı olmaması için ancak havuzun yoldan roma hamamına kadar olan kısmı açılacak. Gerekli istimlak ve yıkım çalışmaları bittikten sonra olimpik veya daha büyük olduğu tahmin edilen havuz tamamen ortaya çıkacak. Üzerinde yıkım şerhi olan binalar Güven Eczanesinden yukarı doğru belediye mescidi olarak kullanılan ve kaplıcanın arka kısmında bulunan Hakan Gsm’nimnde bulunduğu binalar yer alıyor.  

3 BİN YIL ÖNCE YERDEN ISINMA SİSTEMİ

Milattan önce bin yıllarında yapıldığı düşünülen ve Sarıkaya da olan Tarihi Roma hamamının bulunduğu Opel Şehri yerden ısınma sistemi ile jeotermalle ısındığı tahmin ediliyor. Kalıntılarına rastlanan bölgede ısınma sistemini tanıtan Yozgat Müze Müdürlüğü yetkilileri; “Bundan 3 bin yıl önce Romalılar buraya bir şifa kenti kurmuşlar. Buradaki kazılar bizleri şaşırtmaya devam ediyor. 3 bin yıl önce Romalılar Opel şehrinde yerden ısınma sistemi kullanıyorlarmış” dedi.

Editör: TE Bilişim