Doğu Anadolu bölgesini batı bölgelerine, Karadeniz'i Akdeniz bölgesine bağlayan yolların kesiştiği Yozgat'ta yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık nakillerinin yoğunlaşmasına bağlı olarak güvenlik birimleri kontrollerini artırırken, Canlı Hayvan Pazarları da hem güvenlik açısından hem de sağlıklı kurbanlıkların pazarda satılması açısından yakın takibe alındı.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta hayvancılığında oldukça yaygın olduğunu hatırlatarak, bölgedeki hayvanların salgın hastalıklardan etkilenmemesi için tarım müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce sürekli kontrol edilip, aşılarının zamanında yapıldığını, bugüne kadar ciddi boyutlara ulaşan bir salgının yaşanmadığını bildirdi.
     Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Yozgat'tan diğer il ve ilçelere kurbanlık naklinin yapıldığı gibi, Yozgat'a da çevre illerden kurbanlık nakillerinin bulunduğuna dikkat çeken Vali Şentürk, Yozgat'ın merkezi konumda bulunması nedeniyle Doğu-Batı, Güney-Kuzey eksenin yapılacak hayvan nakillerinde sağlıksız, veteriner raporu ve kulak küpesi bulunmayan kurbanlıkların nakillerinin önüne geçebilmek amacıyla güvenlik birimlerinin belirli noktalar konuşlandırıldıklarını, gerekli denetimleri yaparak sağlıksız bulunan hayvanlarla ilgili yasal işlem yaptıklarının altını çizdi.
     İl genelindeki ruhsatlı, ruhsatsız tüm hayvan pazarlarında Veteriner Hekim görevlendirilerek, pazara gelen hayvanların ihbarı mecburi hastalıklar yönünden muayenelerinin yapılıp, kulak küpesi ve belgesinin bulunup, bulunmadığının kontrol edildiğini anlatan Vali Necati Şentürk açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:
     ''Yetiştiricilerimiz, ilçe sınırları içerisinde yapacakları hayvan nakillerinde bağlı bulundukları köy muhtarlıklarından menşe-i şahadetnamesi alarak yapmaları gerekmektedir. Bu hayvanlar ilçe veya iller arasında nakle tabi tutulacaksa ellerinde bulunan belgeyi tarım müdürlüklerine götürmek suretiyle veteriner sağlık raporuna çevirmeleri zorunludur. Kulak küpesi veya belgesi bulunmayan hayvan nakilleri yasaktır, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan yol denetimlerinde kulak küpesiz ve menşe-i tespit edilmeyen hayvanlara el konulmaktadır. Belgesiz hayvan nakillerinin tespiti halinde gerek hayvan sahiplerine gerekse nakli yapan araç sahiplerine yasa gereği 858 lira ile 5 bin 723 lira arasında değişen miktarlarda idari para cezası uygulanmaktadır. Sevk yapılacak hayvanlar herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen sağlıklı, kulak küpeli ve sevkıyattan en az 15 gün öncesinden şap aşısı ile aşılanmış olması, Türkvet Veri Tabanına kaydının yetiştirici üzerine yapılmış olması zorunluluğu vardır.''
''DENETİMLER YOĞUNLAŞTIRILDI''
     Yozgat Valisi Necati Şentürk, Şehiriçi ve Bölge Trafik Denetleme birimlerinin tatil süresince büro hizmeti ifa eden personel ile takviye edilerek, denetim ekiplerinin sayısının artırıldığını, her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde konuşlandırılarak, hem trafik hem de kurbanlıklara yönelik denetimler yaptıklarının altını çizdi. Vali Şentürk sahte para konusunda da uyarılarda bulunarak, ''Kurban bayramı öncesinde besicilerin ve kurban alıcılarının sahte paraya karşı uyarılmaları amacıyla Emniyet Müdürlüğümüz tarafından Türk Lirası tanıtım rehberi el broşürleri hazırlanarak, kurban pazarlarında, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde, pazar ve alışveriş merkezlerinde dağıtılmaktadır'' dedi.
     Vali Şentürk, kurban satışı yapılmak üzere kurulan canlı hayvan pazarlarında dolandırıcılık, yankesicilik ve cepçilik türü olaylara karışan şüphelilerin takip edilerek yakalanmasına yönelik sivil polislerin görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.
     Öte yandan Yozgat'ta kurulan ruhsatlı ve ruhsatsız Canlı Hayvan Pazarlarına besicilerin kurbanlıkları getirip, satmak yerine köylerde müşterilerini kabul ettikleri bildirildi. Pazara getirilen az sayıdaki büyük ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatları vatandaşın alım gücünün çok üzerinde olduğu öğrenildi.
Editör: TE Bilişim