Bir şeylere ilgi duyuyorsanız, bir şeyleri dert ediniyorsanız, o şeylerle ilgili güzel şeyleri de fark ediyorsunuz. Detaylarda da olsa görüyorsunuz. Bahsetmekten de geri duramadığınız, size huzur ve neşe veren ise işte o birkaç güzel şeydir.
Bilindiği üzere TEKNOFEST (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) Türkiye’nin her yanında gençlerde heyecan iklimi oluşturan faaliyetlerin başında gelmektedir. Bu festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile 2018 yılından beri her sene düzenleniyor. İlk iki sene İstanbul’da düzenlenen etkinlikler, 2020 yılında Gaziantep’te düzenlendi. Devamında 2021 yılında tekrar İstanbul’da düzenlendikten sonra bu sene 2022 içerisinde hem Azerbaycan’da hem de yaz mevsimi içerisinde Samsun’da gerçekleştirilerek İstanbul dışından da görünürlüğü artırılmaya başlandı.
Çok sayıda paydaş kurumun desteğiyle 26-29 Mayıs 2022 tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirilen TEKNOFEST Azerbaycan, iki devletin üst düzey katılımıyla daha da coşkulu bir hale geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödüllerini alan takımların yüksek bir motivasyonla ayrıldıklarını düşünüyorum. Bilgi ve bilim temelli teknolojilerin yenilikçi ürünlerinin, büyük oranda böylesi ortamlarda sinerjiyi doyasıya yaşayan gençler eliyle ortaya çıkacağına inanıyorum.
Aldığı Nobel Ödülü ile bizlere ve Türk dünyasına hem gurur hem de umut kaynağı olan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın iştiraki ve yaptığı anlamlı konuşması sonrası elini öpen, davranışlarıyla da gençlere örnek olan Selçuk Bayraktar, güzel görüntüleri zihinlerimize resmettiler. Bu görüntüler bilene ve bilgiyi üretene saygının ve değer vermenin de bir sembolüydü.
Bu festivalde bir güzel detay daha vardı. Zekiye Çoban tarafından kaleme alınan ve Anadolu Türkçesinden Azerbaycan Türkçesine Mehriban Əbdürrəhimova tarafından uygun hale getirilmiş olan “Göklere İmza Atanlar Selçuk Bayraktar” isimli kitabın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Gencliye Yardim Fondu (GYF) işbirliği ile Azerbaycanlı çocuklarla buluşturulmasıydı. İlk yayını Kaşif Çocuk Yayınları tarafından hazırlanan ve Türkçe basımı öncesinde hakemlik/danışmanlık yaparak dolaylı da olsa katkıda bulunduğum kitabın çocuklar için faydalı olacağına inanıyorum. Kaşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi - Proje Koordinatörü Emrullah Köker benzer şekilde pek çok güzel kitabın Türkçe çocuk kitapları arasına dahil ederek önemli bir boşluğun doldurulmasına yönelik çalışmalara katkı sunuyor. Yaptıkları çalışmaları önemsiyor, değerli buluyorum.
Hatta öyle ki; eğitime duyarlılığıyla da bilinen Yozgatlı İş Adamı Bilal Şahin tarafından bu kitaplardan bir kısmının basımının üstlenilip pek çok okulda çocuklarla buluşturulduğunu duyduğumda da sevinmiştim. Bir başka güzel ayrıntı da buydu. Öteden beri “Köyde Okuma Etkinlikleri” adlı gönüllülük çalışmalarımda gittiğim köy ve kasaba okulları başta olmak üzere, pek çok öğrencinin böylesi kitaplara ne denli ihtiyaç içerisinde olduğunu gözlemleyen birisi olarak bunun gibi katkıları yerinde buluyorum.
Pek çok alanda proje çıktılarının ve prototip çalışmaların sergilendiği TEKNOFEST, Türkiye’nin millî teknolojilerini geliştirme hedefine yönelik katkı veren en nitelikli yegâne festival olma özelliğini koruyor. Artık okullarda proje seven gençlerin ve öğretmenlerin ilgiyle takip ettiği bir noktaya geldi. Görünürlüğünün artması ile toplumda yeni teknolojileri teşvik edip geliştirmek açısından önemli bir farkındalık ve bilinçlenme de oluşuyor. Festivalin halka açık olması, seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları ve teknoloji sergileri ilgiyi de haliyle artırıyor.
Samsun’da 30 Ağustos - 4 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz Bölgesi’nde coşkuya sebep oldu. Sürekli güzel haberler alıyoruz. Bu bağlamda yaşadığım şehirde, Yozgat’ta da nokta nokta güzel şeyler olduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Gençlerden katılımlar oluyor. Günübirlik geziler dahi planlanıyor.
Yolumuzu düşürmeyi sorumluluk saydığımız yerlerdendir Yozgat-BİLSEM (Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi). Yaptıkları özgün çalışmalarla yol alışları ve faaliyetleriyle ilgili haberleri bizleri de sevindiriyor. Bu sene TEKNOFEST ile ilgili süreçte kendilerinden söz ettirdiler. Eğitim Teknolojileri alanı "Biyometrik Veri Danışmanlığı" projesi ve Teknolojiler Kategorisinde ise "Enerji Tasarruflu Aşı Saklama Dolabı" Projesi gruplarında binlerce proje arasında sıralamada ilk 10'da yer almayı başarmışlar. Bu projeleri sebebiyle emek veren kurum Rehber Öğretmeni Mustafa Yılmaz ve Fizik Öğretmeni Mehmet Akif Koçaş ile öğrencileri Kayra Yaşar Aslan ve Fatma Betül Koç'u kutluyorum. Kurumda proje tabanlı çalışmaların sürekliliğini sağlamak için çaba içerisinde olan bir kadro olduğunu biliyorum. Bu çabayı dinamik tutmak için gayret eden Kurum Müdürü Abdulkadir Koyuncu ve şahsında bütün öğretmenleri tebrik ederim. Bu güzel gayretlerinin artarak devam etmesi dileğimizdir. Yaptıkları çalışmalarıyla özelde Yozgat için genelde de Türkiye ve daha ötesinde insanlık için küçük görünümlü büyük adımlar atmakta olduklarına inanıyorum. Böylesi bireylerin çoğalarak ve faaliyetlerini artırarak devam ettirmelerini arzuluyoruz.
Benzer şekilde Yozgat - Sorgun - BİLSEM'den de gözle görülür hareketlenmeler var. Bir öğrenci, Aybüke Aksoy çevresindekiler için bir ilk yaşatarak örnek oldu. Katıldığı ve bu sene ilki düzenlenen "I. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması" kapsamında üst sıralarda yer alarak ödülünü de Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın elinden aldı. Ne güzel bir haber! Önümüzdeki dönem lise 11. sınıfta eğitimini sürdürecek olan öğrencimiz Sorgun BİLSEM'de kurum Müdürünün danışmanlığında yürüttüğü "Otobüslerde Veya Uçaklarda Kontrollü Kolçak Sistemi İle Sosyal Mesafenin Sağlanması" konulu çalışmasıyla, taşrada da gençler tarafından çok özgün fikirler üretilebileceğini ortaya koydu. Bence Anadolu'nun daha nice cevherler sakladığının da nişanesi oldu. Köy ve kasabalar ile ilçelerde eğitim gören çocukların sahip oldukları avantajlı yanlar çok iyi değerlendirilmelidir. Elbette bu da bir emek ister gönül vermiş eğitim neferlerini ister. Sorgun-BİLSEM Müdürü Yusuf Ünal gibi iç motivasyonu yüksek, gayretli ve çevresindekilerin kıymetini bilen yöneticilerimiz sayesinde, Yozgat daha pek çok yerde kendini gösterecektir. Buna inanıyorum. Yozgat’ta yüksek bir potansiyel var. Bunu görüyorum.
Sorgun – BİLSEM pek çok aktivite ile de göz dolduran bir kurum. Açılış törenine davet edildiğim ve TÜBİTAK-4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programının kapsamında desteklenmeye değer görülen “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Permakültür Felsefesiyle Doğada Öğreniyorum” adlı projeleri oldukça isabetli bir konu etrafında kurgulanmış. Farklı ve ilgi çekici bir konunun seçilmiş olması bir başka güzel haber. Proje Yürütücüsü Sorgun – BİLSEM Fen Bilgisi Öğretmeni Merve Şirin, okul yönetimi ve bütün kadro 21-27 Ağustos 2022 tarihleri arasındaki etkinlikler için özverili ve yoğun emek harcamayı göze almışlar. Farklı illerden gelen başvurular arasından seçilen 24 sınıf öğretmenini projeye yararlanıcı olarak dâhil etmişler. Öğretmenlerin ve onlar aracılığıyla öğrencilerin doğaya ilgisini arttıracak ve çeşitlendirecek yönde konunun uzmanlarından ve akademisyenlerden bilgilerin aktarılmasına zemin sunuyorlar.
Bu projeden haberdar olunca uzun zaman önce aldığım ve kitaplığımda duran Toby Hemenway’in “Permakültür Bahçeleri” isimli kitabını da kurcalamaya zaman ayırdım. Doğayla barışık yaşamanın ne denli önemli olduğunu anlamamızı sağlayan bir anlayış biçimi olarak permakültürü doğru anlamak ve anlatmak lazım. Bu önemli konuyu ayrıca ele almaya değer görüyorum.
Bu proje kapsamında Çekerek’te de bir dizi etkinlik planlanmış. Çekerek lavanta bahçesi, rafting alanı, yeni kurulan bilim merkezi ve millet bahçesi ile çekim potansiyeli de yükselen bir yöremiz. Sürekli ziyaretçilerin uğrayacağını düşünüyorum. Özellikle çocuklar için böylesi yerlerde yapılacak etkinlikler çok değerli. Mesela Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ‘Okul Destek Projesi’ kapsamında çocukları oraya götürmüşler. Doğayla ve bilimle kısa süreliğine de olsa bilinçli bir buluşma yaşamışlar. Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli Bey’i ve şahsında proje kapsamında çalışmalara katkı veren bütün ekibini tebrik ederiz. Çekerek Bilim Merkezinin yöreye ve bölgeye eğitim açısından yeni bir heyecan katacağına inanıyorum. Ne mutlu bunun bilincinde olup etkin biçimde değerlendirmeye çalışanlara…
Yeri gelmişken bir başka güzel detaydan da söz edelim. Çekerek’teki Osman Durmaz Fen Lisesi bu sene ikinci kez TEKNOFEST'te yer alacak bir performans göstermiş. “Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması”na başvurmuşlar ve finalde yarışmaya hak kazanmışlar. Lise kategorisinde Yozgat'ı temsil eden “EMPATEAM” takımı Trabzon’da gerçekleştirilen final yarışmalarında başarılı bir şekilde sunumlarını gerçekleştirmişler. Bu yarışmalarda derece alıp almadıkları üzerinde durmadan diyebilirim ki, bu aşamaya gelmiş olmaları bana göre bir başarıdır. Geliştirdikleri “Sistemler Yeni Engeller Geri” adlı proje ile engelliler için dört farklı soruna çözüm üretmeyi amaçlayan öğrenciler Emirhan Tekbaş ve İlke Münür Yaman ile onlara danışmanlık yapan okul öğretmeni Zafer Başar’ı kutlarım. Bunlar güzel şeyler... Çoğalmalı ve çoğaltılmalı bunlar.
Burada bahsettiklerimiz, sadece çekirdek niteliğinde birkaç güzel şey… Yozgat yol aldıkça Türkiye yol alacaktır. Öyle inanıyor ve ümit ediyorum ki, Yozgat'ta bir şeyler olacak, olmalı da...