Uzmanlar, yemeklerden sonra ve asitli içecekleri içtikten hemen sonra diş fırçalamanın sanıldığı gibi diş sağlığını korumadığını, aksine çürüklere neden olabileceğini ifade etti.

            Uzmanlar, yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamanın çürüklere neden olabileceğini belirtti. Dişlerin yemeklerden en az yarım saat sonra fırçalanması gerektiğini ifade eden Uzmanlar, şöyle konuştu: "Yemek yerken dişlere yapışan yemek artıkları kısa süre içerisinde aside döner. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanız ise o asidin ağız içerisinde yayılmasına neden olur. Bu asitler ise diş minesinin kalitesini düşürür, dayanıklılığını azaltır. Bu nedenle yemeklerden en az yarım saat sonra dişleri fırçalamak en doğrusudur."

            Uyku sırasında ağızda asit oranının arttığı için geceleri çürük riskinin arttığını da ifade eden Uzmanlar, yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

"DİŞLERİNİZİ DOĞRU FIRÇALAYIN"

            Çoğu kişinin dişlerini nasıl fırçalayacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade eden Uzmanlar, doğru diş fırçalama teknikleriyle ilgili olarak, "Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. En son diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak tutularak fırçalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir" açıklamasını yaptı.

"ELMA VE ARMUDU ISIRARAK YEMEK

DİŞİ TEMİZLER"

            Diş sağlığı için dişlerin düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini söyleyen Uzmanlar, bunun için elma ve armut gibi sert meyvelerin bıçakla kesmek yerine ısırılarak yenmesini önerdi. Zogun, "Katı meyveleri ısırarak yerseniz dişlerinizin arasındaki yemek artıkları da temizlenir. Bu nedenle hastalarımıza katı meyveleri ısırarak yemelerini öneriyoruz" dedi.

            Diş çürüklerine karşı düzenli beslenmenin önemine de değinen Uzmanlar, ara öğünlerde şekersiz besinler seçilmesinin çürükleri artırdığını belirterek şu önerilerde bulundu: "Ara öğünler, şekersiz gıdalardan seçilmeli. Kurutulmuş meyvelerin şeker miktarı daha fazladır ve dişe yapışabilir. Ara öğünde meyve yenirse arkasından peynir gibi alkali bir besin yenmelidir.

            Öğünlerde su ve süt en iyi içeceklerdir. Asitli içecekler yemek sırasında içilebilir ancak yalnız içilmesi çürüklere neden olabilir. Bu nedenle asitli içeceklerin etkisini hemen arkasından su içerek azaltabilirsiniz."

Editör: TE Bilişim