Belediye Başkanı Yusuf Başer, Çapanoğlu Kent Park içinde Türk Cumhuriyetlerinin önde gelen devlet büyüklerinin büstlerini dikeceklerini, bu çalışmaya, Türkmenistan milli şairi Mahtumkulu Feragi'nin büstü ile başladıklarını söyledi.
    Mahtumkulu Feragi'nin büstünün dikileceği alandaki çalışmaları yerinde görmek üzere Yozgat'a gelen Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Şadur Di Neredov, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ile bir süre görüştükten sonra büstün dikileceği Çapanoğlu Kent Park'a geçerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
    Neredov ve Başer'e incelemeleri sırasında, Doç. Dr. Becdi Sarıyev, büstün dikilmesi çalışmasına katkıda bulunan Veli Uyar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sedat Uyar ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Yücel de eşlik etti.
    Neredov, Mahtumkulu Feragi'nin Türkmenistan'da ve diğer Türk Cumhuriyetlerinde herkesin çok iyi tanıdığını, onu tanımayanlara ''Sen Türkmen değilsin'' denildiğini belirterek, büstünün burada dikilmiş olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, büstün yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
    Başer ise ''Çapanoğlu Kent Park içinde belirli alanda Türk Cumhuriyetlerinin önde gelen devlet büyüklerinin büstlerini dikeceğiz. Buna Türkmenistan'ın milli şairi Mahtumkulu ile başlıyoruz. Bir tesadüf ama bu tesadüfün bir de anlamı var, Türkmenler'de bizim gibi Bozok Boyundan gelmektedir'' dedi.
    Başer, büstün konulacağı kaidenin yapıldığını, mermer ve düzenleme çalışmalarının en kısa zamanda bitirilip, 15 Ekim'de Atatürk'ün Yozgat'a geliş yıldönümü etkinlikleri kapsamında büstün açılışının gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
MAHTUMKULU FERAGİ KİMDİR?
    Ünlü Türkmen şairi Devlet Mehmet Azâdî'nin oğlu olan Mahtumkulu 1733 yılında Gürgen yakınlarındaki Hacıgovşan Obasında doğdu. Keren ile Merev arasındaki Aktugay bölgesinde 1798 yılında vefat etti. İlk eğitimini obasındaki mollarla ve babasından alan Mahtumkulu, Lebab boyunda bulunan Kızılayak Obası medresesinde okudu. Ardından Buhara'daki Kükektaş medresesine gitti. Orada Sibiryalı Türkmen Muri Kâzım ile dost oldu. Bir süre Hiva Şirgazi Medresesi'nde bulundu. Eğitimi sırasında Arap ve Fars dillerini öğrenirken Fuzûli, Sâdi gibi doğu edebiyatının ünlü simalarının eserlerini yakından öğrendi. Türkmenistan başta olmak üzere Afganistan, Özbekistan ve İran'ın bir kısmını dolaştı. Bir süre Hindistan'da bulundu.
    Hayatının büyük bir bölümü Türkmenler arasında geçen Mahtumkulu, Türkmenler'in birlik ve beraberlik içinde bulunmaları için uğraş verdi. Bugünden Türkmenistan'ın millî şairidir.
    Prâgî (Fikâki) mahlâsıyla şiirler yazan şairin divanına almış olduğu yediyüz şiirinden ikiyüze yakını halk  türküsü haline getirilmiştir. Türkmenlerin akıl hocası ve Türkmen edebiyatının tartışmasız lideri  olan Mahtumkulu'nun divanına ait değişik el yazma eserler Moskova, Leningrat, Taşkent, Bakü ve Aşkabat  arşivlerinde bulunmaktadır.

Editör: TE Bilişim