TELEVİZYONLARA yenik düşen sinema ve tiyatrolar, yeniden eski günlerine dönebilmek için başlattığı mücadelesini sürdürüyor. Eski sinema salonlarının yerini günümüzde Cep Salonlar aldı. Yimpaş ve Novada alışveriş merkezlerinde bulunan sinema salonları, Yozgat’ın sinema geleneğini sürdürmek isteyenleri konuk ediyor. 
Tiyatronun durumu ise biraz daha iyi görünüyor. Önceki yıllarda Yozgat’ta amatör topluluklar tarafından oyunlar sahneleniyordu. Günümüzde daha profesyonel ekipler devreye girdi. Soner Tümgan yönetimindeki Yozgat Tiyatro Sürmeli ile Burak Öngel yönetimindeki Yozgat Sanat Tiyatrosu’nun yanında üniversite bünyesinde de bir tiyatro topluluğu çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Tiyatro Sürmeli ve Yozgat Sanat Tiyatrosu, her yıl sahneledikleri oyunlarıyla dikkat çekiyor, sadece Yozgat merkezde değil farklı il ve ilçelerde de oyunlarını sahneleme imkanı buluyor.

GEÇMİŞE YOLCULUK

Yozgat’ta, diğer şehirlerde olduğu gibi, önce TRT’nin, daha sonrada özel televizyonların yurt geneline yayın yapmasıyla birlikte, bir biri ardına kapılarına kilitler asılan Sinemalar, bir süre şenliklerde, festivallerde, özel tanıtım günlerinde, belediyelerin kontrolünde yeniden eski günlerine dönebilme yolunda adımlar attı. Ancak, istenilen sonuçlar alınamayınca sinema salonları alışveriş merkezlerinin içerisine taşınıp, hayat bulmaya başladı.
Bir zamanlar 6 ayrı sinema salonunun bulunduğu ve 1980 yılına gelindiğinde hepsinin de kapandığı Yozgat’ta, önce mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğüne ait olan Büyük Sinema Salonu restore edilerek Önder Sinema ve Kültür Merkezi ismiyle sinemaseverlerin hizmetine sokuldu. Daha sonra Yimpaş Alış-veriş ve Kültür Merkezi Sinema salonunu hizmete açtı. 
Vizyona giren filmleri büyük şehirlerden sonra perdesine aktararak, müşteri toplayan Yozgat’taki iki sinema salonu yöneticileri, Anadolu insanının sinemaya büyük özlem duyduğunu belirterek, “Bu arz-talep meselesinin ötesinde, Anadolu’da eğlence yerleri sınırlıdır. İnsanlar, ailece veya karşı cinsten arkadaşlarıyla gidebileceği, hoşça vakit geçirebileceği yerler bulamadığı için, evlerinde oturmayı tercih etmektedir. Sinema salonları, yeni dizaynları ile hem kafeterya, hem de sinema hizmetini bir arada sunmasıyla ilgi odağı haline gelmişlerdir” diye konuştular.
Ancak, bu çabalarda fazla uzun sürmedi. Önder Sinema Salonu kapılarını yeniden kapattı. Salon tekrar restore edilip, Yozgat Belediyesi Büyük Sinema ve Kültür Merkezi olarak yeniden hizmete açıldı. Salon günümüzde toplantılar ve kültürel faaliyetler için kullanılıyor, sinema filmi henüz perdeye yansıtılmadı. 

YOZGAT’TA SİNEMA KÜLTÜRÜ

Yozgat’taki ilk sinema bugünkü Belediye parkının yerinde sarı kesme taştan localı, koltuklu olarak Cumhuriyetin ilk yıllarında yapıldığı bilinmektedir. Belediye Sineması adıyla faaliyet gösteren Yozgat’ın bu ilk sinema salonunda, tiyatro gösterileri sunulur, alt yazılı sessiz filimler oynatılırdı. Salon yıkılıp, yerine Hükümet Konağı inşa edildi. Bu bina halen Yozgat belediyesi tarafından kullanılıyor.
Yozgat’ta ikinci sinema salonu Nur ismiyle açıldı. 300 seyirci kapasitesine sahip sinema salonu 1945 yılında yanmış, tamir edildikten sonra 1955 yılına kadar faaliyetine devam ettiği biliniyor. Bu tarihte Nur sineması yıkılarak, yerine sebze hali yapıldı. 
Daha sonra Askeri Gazino'nun bir salonu sinema salonu haline getirilmiş, askeri birliğin Yozgat’tan nakledilmesinin ardından, sinema salonu da kapatılmış. Sinema salonu halen Askeri Gazino olarak kullanılıyor.
Lise Caddesinde Yıldız Sineması devreye girdi. Sinema salonu yıkılıp, yerine İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından İşhanı yapıldı. Bina satıldı yerine iş merkezi yapıldı.
Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü, daha sonra Büyük Sinema Salonu'nu inşa ettirdi. Salon sinemaların girdiği krizden nasibini alarak, Kültür Merkezi Salonu olarak kullanılmaya başlanıldı. Yeniden sinemaya dönüştürülerek, Önder Sinema ve Kültür Merkezi olarak faaliyete sokuldu. Tekrar kapanıp, Kültür Merkezi olarak kullanıma açıldı.
Boztepe Sineması, Yozgat’ta en son kapısına kilit vurulan salonlardan birisi oldu. Halen, depo olarak kullanılıyor.
Büyük Sinema'nın yerinde Tonosluoğlu Hanı bulunmaktaydı. Bu han yıkılarak 1957 yılında Büyük Sinema modern bir şekilde inşa edildi. Sonraki yıllarda Boztepe Sineması yapıldı. Bir ara kısa süreli olarak bugünkü Fatih Cami sinema olarak kullanıldı. 1960-70’li yıllarda Yozgat’ta konulu ve acıklı filmler oynardı. Ellerinde film afişleriyle sokakları dolaşan sinema görevlileri oynayacak filmleri megafonla ilan eder, filim afişleri çoğu zaman saat kulesinin dibinde dururdu.  Aileler sinemaya gidebilirlerdi. 

GENÇLERİN SEVDASI

Araştırmacı Ertuğrul Kapusuzoğlu o günleri, ''Çarşamba ve Pazar günleri öğleden sonraları bayanlar matinesi olurdu. Genellikle bayanlar sinemaya gülerek gider, ağlamaktan göz kapakları şişmiş olarak çıkarlardı. Yine sinema günlerinde kız beğenmeler olurdu. Delikanlılar özellikle sinema çıkış saatlerinde, ‘Sinemayı dağıtmaya gidelim’ diyerek, süslenir, saat kulesinin civarında ve lise caddesinde gözlerine kestirdikleri kızları takip eder, dünürcü gönderirlerdi. Tabi ki kızlarda süslenerek gelirlerdi sinemaya'' diye anlatmaya devam ediyor.
Diğer ilçelerde de modern anlamda olmasa bile sinema bulunmaktaydı. Bazı ilçelerimizde iki üç tane sinema vardı. Ve buralarda da ailelere sinemaya gidebilir, bayanlar matinesi düzenlenirdi. Hatta bazı sinemacılar seyyar film makineleri ve seyyar perdeleri ile köylerdeki okul salonlarında filim oynatırlardı. Köydeki, çocuklar, geçler, genç kızlar aileleriyle birlikte sinemaya gitmiş gibi olurlardı. 
1975’li yılların sonunda sinemalarda oynatılan filmlerin kalitesizliği ve aile ortamından uzak bulunması nedeniyle halk sinemadan çekilmeye başladı. Bugün bina olarak sadece Büyük Sinema ve Boztepe Sineması vardır. Biri Kültür Merkezi diğeri depo olarak hizmet vermektedir. Film gösterilmemektedir. Özellikle televizyonun yaygınlaşmasıyla bugün Yozgat merkezi dahil bütün ilçelerde AVM’ler dışında sinema bulunmamaktadır.