KIRLANGIÇ IN ÖYKÜSÜ
Kırlangıç ın biri, bir gün adamın birine aşık olmuş, adamın penceresine giderek aşkını dile getirmiş ancak adam kuşla alay ederek onun aşkına bir türlü inanmamış. Minik kırlangıç ne yaptıysa adamı aşkına inandıramamış ve sonunda göç zamanı gelip çatmış. Minik kuş son bir kez daha adama yalvarmış “beni içeri al burada birlikte yaşayalım” demiş, ancak adam fikrini değiştirmemiş ve minik kuş çaresiz göç edip gitmek zorunda kalmış. Adam bir süre sonra pişman olmuş ve göç zamanı geldiğinde büyük bir heyecanla kuşu beklemeye başlamış, yeni kuşlar gelmiş,  yaz bitmiş ve tekrar kuşların göç zamanı  gelip çatmış ancak adama aşık olan kuştan hiçbir haber çıkmamış, küçük kırlangıç yokmuş! Gelen başka kırlangıçlara sormuş ama gören olmamış.
Sonunda danışmak ve bilgi almak için bir bilge kişiye gitmiş. Olanları anlatmış. Bilge kişi gözlerini adama dikmiş ve demiş ki; “Kırlangıçların ömrü altı aydır, evlat”
Hayatta bazı fırsatlar vardır, sadece bir kez elinize geçer ve değerlendirmezseniz uçup giderler.  Ve asla geri gelmezler. Karşınıza çıkan fırsatları değerlendirin başka bir fırsat çıkmayabilir.



Genel özellikleri
Kırlangıçların Boyları 10-23 cm arasında değişir. Çoğunun karnı beyaz; baş, kuyruk ve kanatları siyah; alın ve gerdanı kahverengi parlak tüylüdür. Kısa ayaklarının tırnakları sivri olduğundan düz, yassı zeminlere rahatça tutunurlar. Üçgen şeklindeki gagaları geniş yırtmaçlı olup ağızları açık uçarken sinek, sivrisinek gibi küçük böcekleri avlarlar. Kuyrukları çatallı, kanatları uzun ve sivridir. Hızlı uçarlar. Kuyruklarını dümen olarak kullanır, ani dalışlar yaparlar. Çoğu sürü halinde yaşar.



Yaz sonunda, günler kısalıp, böcekler azalınca yavru ve erginler göç ederek kışı Afrika'da geçirirler. İlkbaharda geri dönerler. Diğer göçmen kuşların aksine gündüz göç yollarına devam ederler. Göç sırasında bazen şiddetli yağmur ve fırtınalar binlercesinin ölümüne sebep olur.


Editör: TE Bilişim