Yozgat’ta yıllarca yer altı termal su kaynakları daha çok hamam kültürü ile kullanılan, son yıllarda devlet destekli sondajlarla yatırımcıyı sunulacak, minarel değeri yüksek sıcak sular yer yüzüne çıkartıldı. İl Özel İdaresi kaynakları ile son 10 yılda yürütülen sıcak su arama çalışmalarına hız verilirken, bölge termal yatırım bakımından cazibeli bir hale geldi. 
İl Genel Meclisi Jeotermal ve Su Kaynakları Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde il merkezinde son 4 yılda Maden Tetkik Arama Kurumu aracılığı ile farklı noktalarda açılan sıcak su kuyuları ve mevcut termal tesislerin durumu rapor haline getirildi. 
Komisyon Üyesi Osman Biçer, İl Özel İdaresi’nden İl Genel Meclisinden alınan borçlanma yetkisi çerçevesinde İller Bankasından borçlanma yöntemiyle sağlanan finansmanla il genlinde jeotermal sondaj  kuyusu açma çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi. 
Biçer, Maden Tetkik Arama Kurumu tarafından yapılan lokasyon çalışma raporu baz alınarak  2011 yılında 1 adet, 2012 yılında dört adet jeotermal sondaj kuyusu  ve lokasyon sonucu 1 adet sondaj kuyusu açıldığını belirttti.
Jeotermal kaynaklar bakımından zengin potansiyele sahip olan Boğazlıyan İlçesi’nde daha önce açılan jeotermal sondaj kuyusundan 49-52 derece ve 70 Lt/sn termal su bulunduğunu hatırlatan Biçer; “Mevcut kuyu suyunun 13 litresi Termal Turizm yatırımcısı kuruluşa tahsisatı yapılmıştır. Yine bir başka özel sektör kuruluşuna termal seracılık için 50 Lt/sn sıcak suyun tahsis edildiği, kalan 7 Lt/sn sıcak suyun ise İl Özel İdaresi uhdesinde bırakılmıştır. Yeni açılan jeotermal sondaj kuyusundan 48 derece 45 Lt/sn jeotermal su bulunmuştur” dedi. 
Boğazlıyan ilçesinde ciddi müteşebbislere tahsis edilecek miktarda jeotermal su rezervi bulunduğunu vurgulayan Biçer, İl Özel İdaresi bütçe imkanları nispetinde ihtiyaç duyulması halinde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü lokasyon envanterlerine bağlı olarak jeotermal kaynak arama çalışmalarının her zaman yapılabileceğini bildirdi. 
Jeotermal kaynakları termal turizm yatırımına dönüştürmek isteyen yatırımcıların ayrıca İl Özel İdaresince ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından her türlü kolaylığın sağlandığının altın çizen Osman Biçer, Boğazlıyanm İlçesi’nde Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletilen mevcut termal yatırımın son durumu hakkında bilgi verdi. 
Biçer, şunları anlattı: “Köylere Hizmet Götürme birliğince işletilen cavlak kaplıcasında yatığımız incelemeler neticesinde yüzme havuzuna su basan pompanın yandığından faaliyette olmadığı ve en kısa zamanda faaliyete geçirileceği, yüzme havuzunun iki kısımdan oluştuğu birinci kısmın 1 metre 65 cm derinliğinde, ikinci kısmın 95 cm derinlikte olduğu çocuklar açısından tehlike arz ettiğinden havuz orta kısmına korkuluk yapılmasının gerektiği,  soyunma odalarının ve gerekse havuz kenarlarındaki duvarların sıvalarının döküldüğü, duş kabininin suyunu sağlayan deponun deforme, tesisin müştemilatında ise kamelyaların bulunduğu ancak çevre düzenlemesinin bulunmadığı, diğer yandan sera kullanımına verilen suyun ise seracılık alanında kullanıldığı tespit edildi.”
Biçer, Cavlat Tesisleri’nin iyileştirilmesi noktasında hazırlanan raporun dikkate alınarak bir an evvel çalışma yapılması gerektiğini işaret ederek şunları söyledi: 
“İlimiz Boğazlıyan ilçesi Cavlak bölgesinde bulunan jeotermal sondaj kuyularının belli bir kısmının  tahsis edildiği, belli bir kısmının cavlak bölgesinde Köylere Hizmet Götürme Birliğince işletilen kaplıca tesisinde kullanıldığı ve belli bir kısmının ise İl Özel İdaresi uhdesinde bulunduğundan yukarıda cavlak kaplıcası hususunda  belirtilen nedenlerden dolayı İl Özel İdaresi bütçe imkanları nispetinde gerekli desteğin yapılarak cavlak kaplıcasının canlandırılması ve eksikliklerinin tamamlanması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim