PEK çok yıl oldu matematiği öğreneli; bir gün yirmi dört saat, bir saat altmış dakika eder…

Peki ya bir gün kaç hayattı?

Özellikle pandemi döneminde pek çok kişinin sağlığını Covid olma endişesiyle ihmal ettiğini gözlemlemekteyim.

Hem kısıtlamaların getirilmesi hem de insanların hastaneden virüs kapma korkusu nedeniyle hastaneye gitme korkusunun oluşması, kronik hastalıklıları olan hastaların takip ve tedavisini düzenletmeye gitmesini olumsuz etkiledi. Kronik hastalıkların takip ve kontrollerinin yapılması hastalığın ilerlemesini durdurmada oldukça önemlidir.  Bu durum özellikle yaşlı insanlar için önem arz eder. 

Pek çok acil durumda ilk saatler hastalar için kritiktir. Özellikle yoğun bakım ihtiyacı olacak kadar durumu ağır olan hastalarda dakikalar bile önem kazanır. Yoğun bakım kapısının ardında siz endişeyle beklerken, biz içerde dakikalarla yarışırız. Durum bu kadar önemliyken hasta ve hasta yakınının da gözlemleri, hastayla ilgi ve alakaları, durumu çabuk farketmeleri ve hastaneye ivedilikle getirmeleri hastanın hayatında çok önemlidir.

Hastane koridorunda beklemek farklı duygular barındıran bir andır. Beklenen bir doğumsa  umut, heyecan ve biraz endişe oluşturur. Ameliyathane ve yoğun bakımı beklemek ise daha çok endişe ve korku içerir. Kötüsü ise pişmanlık içeren duygulardır. 

Bu konuda dikkat etmeniz gereken nedir? Ne zaman hastaneye başvurulmalıdır?

Kronik hastalığı olanlar, herhangi bir şikayeti olmasa bile, her hastaneye gidişinde bir sonraki kontrole ne zaman gideceğini sormalıdır. Bunun yanında bazı özel durumlarda da kontrol zamanı gelmese bile hastaneye başvurulması gerekir. 

Yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu tanısı olan hastalar, bacaklarında şişlik artışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya çarpıntı olduğunda…

Diyabet (Şeker) Hastalığı olanların kan şekerinin çok yüksek veya çok düşük ölçüldüğünde…

KOAH, astım vb. akciğer hastaları nefes darlığı artışı, koyu renkli balgam, ateş ve şiddetli öksürük olduğunda…

Kronik böbrek hastalığı olanlar, idrar çıkışında azalma, yan ağrısı ve idrarda kan görülmesi, ateş yüksekliği varsa…

Ülseratif kolit ve crohn hastalığı gibi bağırsak hastalığı olanlar,  kanama, ciddi karın ağrısı veya ateş olması durumunda, Hepatit ve siroz hastaları ise ödem artışı, şuur bulanıklığı veya ateş olması halinde… 

Kanser ve organ nakli hastaları herhangi bir şikâyetleri olduklarında mutlaka hekime başvurmalıdırlar. 

Unutmayın ki hastaya bizim dokunuşlarımızın yanında, bize getirene kadar yapabileceklerinizin önemi ihmal edilemez.

Sağlıkla kalın, mutlu kalın…