Bundan 31 yıl önce topraklarında uranyum tespit edilen Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Mehmetbeyli ve Akoluk Köyü sakinleri, geçen yıl kapılarını çalan özel şirketin üç güne kadar yapacağı sondaj çalışmasını merakla bekliyor. Uranyumun ne anlama geldiğini dahi bilmeyen köylüler 21 noktada yapılacak çalışmalarda sadece zarar gören tarlalarının karşılığında ücret alacaklar.

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde Mehmetbeyli ve Akoluk Köyleri arazilerinde 1980 yılında MTA tarafından tespit edilen, birkaç kez yapılan çalışmalara rağmen çıkarılmayan Uranyum, Amerikan-Türk ortaklı bir şirket tarafından gün yüzüne çıkarılacak. Şirket elemanları tarafından 150’şer metre mesafede tespit edilen kuyularda çıkarma işleminin 3 gün içerisinde başlayacağı bildirildi.

URANYUM HİKAYESİ 1980’DE BAŞLADI

                Mehmetbeyli Köyü eski Muhtarı Adem Taş, 1980 yılında Maden Tetkik ve Arama’dan (MTA) geldiğini söyleyen kişilerin köylerinde uranyum araması yaptığını söyledi. Arazide geniş çaplı tarama yapan ekiplerin çalışmaları sırasında dönemin cumhurbaşkanının helikopterle köylerine gelerek belirlenen kuyuları yerinde incelediğini belirtti.

O GÜN AMERİKALAR GELECEK DEDİLER

                O yıllarda Mehmetbeyli Köyü’nün muhtarlığını yapan Adem Taş, MTA’nın arama çalışmalarının ardından hiçbir yetkilinin 1999-2000 yıllarına kadar köylerine bir daha uğrak vermediğini  söyledi.

                Ta o yıllarda köye Amerikalıların geleceği ve Uranyum madenini çıkaracağının söylenti olarak köyde konuşulduğunu hatırlatan Taş; “O yıllarda uranyum madenini Amerikalılar alacak dediler. 1999-2000 yılları arasında bir ekip daha geldi o zaman ben muhtardım. Yine Ankara MTA’dan geldiler. Onlar da tam bir buçuk iki ay çalışma yaptılar. Traktörümü de onlara çalışması için vermiştim, ayrıca köyümüzden 4-5 kişi çalıştı. Bir buçuk iki çalışma yapıldıktan sonra gittiler.

                Geçen yıl da yabancı uyruklu insanlar geldi. Ramazan ayında köylülere iftar yemeği verdiler. Mehmet Beyl      i ve Akkoyunlu Köylülerini bir araya getirdiler. Köylülere yemekte, ‘Biz bu araziyi işleyeceğiz’. Bizim o arada arazimiz ekinlikti. Araziyi işlediğimizde eğer herhangi bir zararınız olursa ödeyeceğiz dediler. O şekilde 4-5 tarlada çalışma yapıldı” dedi.

TARLANIZIN ZARARINI KARŞILARIZ DEDİLER

                Mehmet Köyü Sakinlerinden Zahireci Cevdet Elbay, geçen yıl köy muhtarının odasında tesadüfen karşılaştığı şirket yetkililerinin köylülerle yaptığı görüşme sırasında; “21 tane kuyuda arama çalışması yapacağız. Arama ve çıkarma esnasında tarlanıza verdiğimiz zararın karşılığını ödeyeceğiz” şeklinde taahhütle bulunduklarını söyledi.

50’ŞER TL YER TESPİT PARASI VEDİLER

                Mehmetbeyli Köyü Muhtarı Hasbi Murat, uranyum çalışması için gelen şirket yetkililerinin ilk irtibata geçtiği köylülerden.

                Murat, şirket yetkililerinin köylülerden izin alarak tarlalarda çalışma yapacaklarını, bunun için köy muhtarı olarak kendisinin yardımcı olmasını istediklerini söyledi.

                Geçen yıl tarlaların ekili olmasından dolayı köylülerin bu teklife sıcak bakmadığını fakat yer tespitinin yapılarak çubukların çakılmasına 50.00 TL ücret karşılığında izin verdiklerini söyleyen Muhtar Hasbi Murat; “Şirket yetkilileri köylülerden sadece izin aldılar tarlada çalışma yapmak için. Bunun dışında köylülere Uranyum’un ne olduğuyla ilgili herhangi bir şey anlatmadılar. Ben de köylüyü topladım gelenlerle görüştürdüm.

                Onlar köylülere tarlanızın hasarı karşısında para vereceğiz dediler.

                Yani buldukları kuyuları tespit amaçlı koydukları renkli demir borular için köylülere 50.00’şer TL verdiler. Onun dışında zarar verirlerse diyelim ki buğday ekili, dönümü hesap edip, çıkacak ürün karşılığında çok değil 150-200 TL civarında para verdiler. Şirket yetkililerinin 3 gün sonra gelerek sondaj yapacağı söyleniyor” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI URANYUMU ANLATTI

                Geçen dönem belediye meclisi üyeliği yapan Nusret Özsoy, 2009 yılındaki encümen toplantısında Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşekşik’in, 2010-2011 yılları arasında köylerinden Uranyum çıkarılacağını söylediğini belirtti.

                ‘Ben çocuktum Uranyum çıkarılacak deniliyordu, 51 yaşına geldim Uranyum çıkarılacak deniliyor” diyen Özsoy, Uranyum’un köylerine ne getirip ne götüreceğini bilmediklerini fakat merakla uranyum çıkarılacağı anı beklediklerini kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim