Bitkisel ürünlerin dolu riski, süt ve erkek besi sığırları için ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski gibi birçok risk grubu için üreticiye sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilecek.
    Bakanlar Kurulu’nun Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünleri ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.
    Buna göre, belirlenen havuz tarafından teminat altına alınacak ürünler ve riskler belirlendi.
    Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın gibi birçok risk grubu için, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak. Seralar için de yine aynı şekilde örtü altı kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları havuzu tarafından teminat altına alınacak. Kapalı sistemde üretim yapan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile çiftçi kayıt sistemine entegre edilmiş, soy kütüğü, önsoy kütüğü ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları için ölüm riski de aynı şekilde teminat altına alındı. Karara göre risk incelemesi sonucunda, havuz tarafından sigortalanması uygun görülmeyen ürün ve riskler sigorta edilmeyecek.
YÜZDE 50 PRİM  DESTEĞİ
    Karar kapsamında belirlenen tüm riskler için 2011 yılında, sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği verilecek. Ayrıca çiçekleme evresinin don riski kapsamında alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında ek prim desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacak.
SİGORTA PRİMİNİ HAKSIZ YERE ALANA 5 YIL DESTEK CEZASI
    Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren gecikme zammı oranları  dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında, ödemeyi sağlayan belge ve belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.
    Sigorta primi destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.
Editör: TE Bilişim