Yozgat'ta seçildi: Mutluluklarına ortak oldu Yozgat'ta seçildi: Mutluluklarına ortak oldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı hemşehrimiz Fuat Oktay, toplumu, tüm bağımlılık yapıcı madde ve davranışlardan uzak tutma vizyonu ile kurulan ve başkanlığını yaptığı Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) bünyesinde ATO Congresium’da düzenlenen Türkiye’deki bağımlılık çalışmalarına dair sürecin değerlendirileceği Bağımlılıkla Mücadele İl/İlçe Çalıştayları Değerlendirme Şurası’na katıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde, en üst seviyede işbirliği ile eş güdüm ve koordinasyon içinde birbirini destekleyecek ve etkisini artıracak şekilde geliştirilen strateji ve politikalarla her tülü bağımlılıktan uzak; bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik haline sahip sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlama amacı güden BMYK’nın düzenlediği şurada, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanı sıra Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, kamu ve vakıf üniversitelerinden akademisyenler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda katılımcı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şuranın açılışında yaptığı konuşmada, madde ve davranış bağımlılıklarının tüm dünyada toplumların karşı karşıya kaldığı küresel sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, toplumsal hayatın kanayan yaralarından birinin, zararlı alışkanlıkları ve bağımlılıkların pençesinde yitip giden gençler olduğunu dile getirdi.
Oktay, sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi bağımlılıkların yanında gelişen teknolojilerin etkisiyle dijital oyunların ve sosyal medya bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıkların giderek arttığına dikkati çekerek, “Dünya Sağlık Örgütü bağımlılık araştırmalarına göre 15-24 yaş grubunun yaşadığı kazalar, intihar olayları ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün sebebi çeşitli bağımlılıklardır” dedi.
Bağımlılıkla mücadelede caydırıcı yasakların etkisinin önemli olduğunu ancak bağımlılıkla mücadelenin yalnızca cezalar ile yürütülecek bir süreç olmayacağını savunan Oktay, “İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız bağımlılığı önlemek ve ihtiyaç duyulan durumlarda gerekli tıbbi yardımı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmektedir” diye konuştu.
“TÜTÜN, ALKOL, UYUŞTURUCU, SANAL BAĞIMLILIK VE DİĞER TÜM ZARARLI ALIŞKANLIKLAR İLE MÜCADELE, ANAYASAL SORUMLULUĞUMUZUN GEREĞİDİR”
Bağımlılıkla mücadelede ortaya konan çalışmaların toplum tarafından bilinirliğini artırmanın, yaygınlaştırmanın, sunulacak yeni hizmetleri planlamanın ve iş birliğini güçlendirmek için topyekun, ulusal düzeyde bir seferberlik gerektiğini dile getiren Oktay, “Tütün, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık ve diğer tüm zararlı alışkanlıklar ile mücadele, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir” dedi.
Bağımlılıkla mücadelenin, devletin bütün birimlerinin asli görevi olmasının yanı sıra tüm toplumun hassasiyetle destek vermesi gereken bir vazife olduğunu aktaran Oktay, “Bu çalışmaları sadece yerine getirilmesi gereken bir iş olarak değil sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için cansiperane bir şekilde atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Zararlı alışkanlıklara karşı önceliklerinin toplumsal duyarlılık oluşması ve yaygın bir sosyal reaksiyon mevcudiyeti olduğunu söyleyen Oktay, bu sayede her türlü bağımlılıkla mücadelenin gencinden yaşlısına kadar topyekun kararlılıkla sürdürülebileceğini kaydetti.
Oktay, şöyle devam etti: “Biz madde kullanımına ortam hazırlamaması için metruk binaları yıkıyoruz, zehir tacirlerini yakalıyoruz. Ama bu bir annenin çocuğuna aşılayacağı bağımlılık bilincinin yerini tutabilir mi? Elbette hayır. Biz yasadışı bahis ve kumar sitelerini en sıkı takiple bertaraf ediyoruz. Ama bu bir öğretmenin öğrencisini ‘daha ağaç yaşken’ sanal bağımlılıktan alıkoymak için yapacağı etkinlik kadar sorunu kaynağında kurutur mu? Kesinlikle hayır. Tütün kullanımı ile mücadele için dumansız hava sahası uygulamamızı en sıkı şekilde takip ederiz, kamu spotlarımızı da yayınlarız. Ama bu bir vatandaşımızın kendi iradesiyle sigarayı bırakması kadar etkili midir? Değildir.”
“BUNU MİLLETİMİZ, ÜLKEMİZ VE EVLATLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN YAPMALIYIZ”
Kamu, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek birliklerini bağımlılıkla mücadele seferberliğine destek vermeye davet eden Oktay, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız” dedi. »İHA

Editör: TE Bilişim