TÜRKİYE'nin en fazla patates üretiminin yapıldığı Niğde ve Nevşehir illerinde 1999 yılında ithal edilen tohumluklar tarşıtma konusu oldu. İthal tohum nedeniyle patateste hastalık olduğu ileri sürüldü, bölgede toprak dinlendirilip, hastalıkla mücadele amacıyla ekimlere sınırlama getirilmişti. 

Teknik ekipler yurt genelinde yaptığı alan taraması sonucunda Yozgat'ın yerli patates tohumu üretilmesi bakamından uygun toprak yapısına sahip olduğu yönünde rapor hazırladı. Yozgat'ta 2005 yılında deneme amaçlı yerli patates tohumu ekimleri yapıldı. Sonuç oldukça olumluydu. Tohumluk patates ekimi için çiftçi yönlendirildi. dikimler yapıldı.

O yıllarda dikimi yaptırılan ve 'Pazar sorunu yok!' denilen patetes tohumlarını satamayan çiftçi, elinde kalan ürünü hayvan yemi yaptı. Sonraki yıllarda ise dikim yapılmadı. 2014 yılında Yozgat'ta yeniden patates dikimi yapılmasına yönelik çalışma başlatıldı. Şeker Pancarı ekim alanlarının nadasa bırakılmasının önüne geçilmek amacıyla yürütülen çalışmalar doğrultusunda sözleşmeli üretim modeli devreye sokuldu. Yaklaşık 9 bin dekar alanda patates dikimi yapıldı, 30 bin ton civarında da ürün alındı. Ne varki bu projede devam ettirilemedi, yarım kaldı.

Yozgat'ta patates tarımının tarihini yazmak niyetinde değilim. Sadece dünden ders çıkartılması açısından bir hatırlatmada bulundum. Yozgat'ta iki yıldır deneme amaçlı patates dikimi ve ardından da hasadı gerçekleştiriliyor. Vali, Üniversite, Tarım Müdürlüğü, Niğde Araştırma Enstitüsü yetkilisi, çiftçiler, basın orada. Peki bu işi sahiplenmesi gereken Ziraat Odaları'nın temsilcileri nerede? 14 Ziraat Odası'ndan birisi bile yoktu da.