TÜRKİYE'nin en fazla göç veren ileri arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat'ın temel sorununun istihdama dayalı olduğu düşünülür, söylenir. Sanayi yatırımlarının sayısının artmasıyla artacak olan istihdamın işsizlikle birlikte yoksulluğun da ortadan kalkacağı inancı hepimizde mevcut. 

Yozgat Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulduğu tarihlerde Yozgat'ın nüfusu 600 bini geçmişti. Tekel Bira Fabrikası tek fabrikaydı. İlçelerin bazılarında da küçük çaplı fabrika olarak adlandırılan işletmeler mevcuttu. Yozgat'ın nüfusu yarı yarıya düştü. Buna karşılık Boğazlıyan ve Sorgun ilçelerinde şeker fabrikası, OSB'de birden fazla fabrika mevcut. Yozgat'ta göç durmaksızın devam ediyor, edecek de.

Çünkü bana göre teşhis yanlış. Tek başına istihdam üzerinden konuya bakıldığında göçü durdurmanın imkanı yok. Fabrikada iş bulan insan Yozgat'ta kalacak ama sosyal, kültürel açlığını gideremediği için göç etmeye devam edecektir. 

Kayseri ile sınır Boğazlıyan'ı Çandır'ı Çayıralan'ı, Sivas ile sınır Saraykent'i Akdağmadeni'ni, Tokat ile Çorum ile sınır Kadışehri, Çekerek, Aydıncık'ı bir kenara bırak. İl merkezinin sınırındaki Yerköy'ü, Şefaatli'yi Sorgun'u bile Yozgat'a, il merkezine bağlayamadık.

Burada yaşayan insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için Ankara'ya, Çorum'a, Kayseri'ye, daha düne kadar ilçe olan Kırıkkale'ye gidiyor, veya gitmesininin önüne geçemiyorsanız, o zaman tek başına istihdam ile göçü önleyemezsiniz.   Göçü önlemek için önce, bu ili yönetenlerin saplantılardan kurtulması gerekir.