GAZETELER sosyal medyaya yenik düştü, deniliyor ya, işte buna katılmıyorum. Gazeteler, yazılı basın 'Masaüstü yayıncılık' denilen teknolojik gelişmeyi yanlış algılayıp, 'Masabaşı haberciliği' ilke edinenleri tercih edince, okunmaz hale geldi. Önce televizyonları, sonrasında sosyal medyayı bahane edip, beceriksizliklerini, bilgisizliklerini örtmek suretiyle koltuklarını korudular/korumaya da devam ediyorlar/edecekler...

Osman Karaca, iyi bir araştırmacı olduğu kadar, arşivcidir aynı zamanda. Bir süredir, 1930'lı yıllardan itibaren yayınlanan gazetelerde yer alan Yozgat ile ilgili haber küpürlerini paylaşıyor. Son olarak yaptığı paylaşımda, ''Eskiden gazetelerde Yozgat ile ilgili haberler sürekli yer alırken, bugün neden yer almıyor?'' sorusunu yöneltmiş. Aslında nedenlerini kendi aramızda yaptığımız sohbetlerde maddeler halinde sıraladığımız da olmuştur. Yani nedenlerini biliyor.

Gazeteler, 'Yerel-Ulusal' olarak adlandırılırdı. Yerel yayın yapan gazeteler 'Anadolu Basını' şemsiyesi altında, İstanbul merkezli yayınlanıp, büyük şehirler ile bölgelerde büroları, illerde, ilçelerde muhabir bulunduran gazetelere 'Ulusal' başlığı altında toplanmıştı. Başta Ankara ve İzmir olmak üzere, sonraki yıllarda Bursa, Adana ve Trabzon'un dahil olduğu illerde ise bölgeyi kapsayan gazeteler 'Bölge' adıyla yayın hayatına girdi. Yozgat ve çevresindeki iller 'Ankara taşrası' olarak adlandırılan bölgedeydi.

Bugün, bütün illerde 'Yerel' olarak adlandırabileceğimiz gazeteler mevcut. Ulusal'ın yerini İstanbul basını aldı. Ankara, siyasetini takip eden, manşetini hükümetin lehinde/aleyhinde belirleyen gazeteler, Anadolu'yu kendi haline yerel düzeydeki gazetelere bıraktı.