Anam gurbanım 3 gün soona et yiyeciğik. Tandır evine sacı yahıp, goca goca etleri kozleyhip kozleyhip ver ha ver.  Aminim bi sene boyunca zabah pilav, aaşam pilav anamız dinimiz gevredi ya la. Bekmez, çalma, eşgi, turşu, erişde, suvannama, cıbır mantı, çullama, pahladan baga çeşit yoodu. Et yiyeciğik loooo, et yiyeciğik..
Gurban kesilirken onun yüzülmesi, bölüşülmesi sanki bir ay sürüyodu. Nooluyosa aminim o vahıt heç geçmiyodu. Bıldır gurbanı en ipdi Gotüböyüğün Hacının uşahlar hah etdi. Namazdan geli gelmez ala abdesli gurbanı çıharıp ayı gibi goodeleriynen bi çoküyolar,  gafayı düşürü düşürmez arha baldırını avratlara verip hemen uşahlara bişitdiriyolardı. İlk et kohusu onnarın peceden gelirdi.
Kimseynen gubaşmazlardı. Gurbannarını horantanın içinde keseller, milletin daha bölüşüğü bitmeden çeten gibi garınnarıynan dişlerini gurdalıyarak gapıya çıhallardı. 
Gurban haholana gadar gıyıda gıranda dinelerek İt gibi sinilerdim. Rahmetlik anam kölesi olduğum acik daha şuralarda sorut, sana bi gağnı et kozliyeceğam derdi. Bende anama süverek hadiseneniz bu gavur malı nazaman bitecek aminim, zabahdan beri sanıtmadığım, sorutmadığım peyke galmadı diyi cinnenirdim.
Helkeynen, ileğannen çeteleynen sehmimize düşen etleri eve getirirken, babam bizim gızlara bağırırdı. Gıeyyzzz, ocağ yahdınızmı layn diyi. Ula ocah yanmazmı. İlk etler ala çığli, ondan soonası daha iyi bişmiş vaziyette töhmeliyene gatlek girişirdik. Zabah et, öylen et, ahşam et ilk on gün içinde tüm etlere duman atdırırdık. O zamanlar aleddirik olmadığından buzdolabı neyide yoodu. Anam gemikleri ipe dahar gurudurdu. Eşşek arıları, sinekler höcüm ederdi ki nasıl. 
Anam gurutduğu gemikleri biyaz bi torbaynan sandığa gor kitlerdi. Gışın iç pahla ne bişirdiğinde içine bi dene gemik atacah, onun dadıynan alayıcığmız yiyeciğidik. Babam dahil tüm uşahlar anamın oynüğünün alt cebinde ipiynen dahılı fireğa çalıp, sandığ yarmah, gemikleri yörüdüp gemirmek isderdik amma anam bek uyanığıdı. Ben acik bahımsız ve evin en guçcüğü olduğum için bana arada garın gurusu, kotü bi gemik ne verirdi. Guru guruya bi gemirirdim amma. Onun duzu, dadı nasılıdı ki Yarabbi. 
Gurban bayramı diyincik o yıllardaki et özlemi ve yime sabırsızlığı ile şimdi bi et yesem noldu. Noldu o zamanki insanlardaki gibi paylaşma, olmıyana saygı ve garip gurebağa hassasiyeti olsa. Noldu yuhaynan, suvannan eyi bi gavurmalı dürüm alsahda bi meşiref çalhamaynan eyi bi içsek. Gırmızı, biber, suvan, biyazlı yeşilli hıyar, madenis ne batçeden halbırınan  toplıyarak ortalığa gonulsa. Misir közlesek, şemşamer çitlesek, içi sarı çiğidi gara bosdanları dizimizde gırarak gemiri gemiri yesek.
Tatlandırmak için binlerce çeşit baharatta katsak, hiçbir tatlı eski bayramlar kadar tatlı olamıyor maalisef.  Sefalette bile bir zarafet, tüm insanlarda paylaşmaya yönelik bir sadakat ve asalet vardı.