Ulu önder Mustafa Kemal, iki cihanın en sevgili kulu ve Yüce Allah’ın övgüye değer elçisi sıfatlarıyla şunları aynen arz etmiştir. “Dünyanın övüncü efendimiz, sonsuz tehlikeler içinde ölçüsüz sıkıntılar ve zahmetler karşısında 20 yıl çalıştı ve İslam dinini kurmaya ait peygamberlik görevini yerine getirmeyi başardıktan sonra gökyüzü ve cennetin en yüce katına ulaştı” der ve şöyle devam eder: Hz Muhammed Allah’ın birinci ve en büyük kuludur. Onun izinde bu gün milyonlarca insan yürüyor. Cenabı peygamber, Hatemü’l Enbiya olmuştur ve kitabı  kitap-ı ekmeldir diyerek ona olan saygısını sevgisini birliğini dile getirmiştir.
Gerçeği de öyle değilmidir? Yokluğun, adaletin,talanın ve cahilliğin doruk noktaya çıktığı bir toplumda dünyaya gözünü açan yüce peygamber efendimiz sadece kendi toplumuna değil tüm dünyaya ışık olmuş sanki toplumun karamsarlığı adeta onunla gülmeye başlamıştır. Çocukluk yılları ise güzel ahlak örnekleriyle tamamlanmış onun küçük yaşta insanlığa verdiği değerle İslam dini din anlayışı özleşmiş bütünlük oluşturmuştur. Bu yaşlardaki tanrı inancı cahiliye devrini zihninde silmiş yüce yaratandan başka hurafe batıl inançlar ona ters düşmüştür. Toplumdaki güzel ahlak davranışı ise gerek çevresi gerek tüm insanlar gerekse kureyş halkının tamamına örnek teşkil etmiştir. Çocuklara verdiği sevgi, yaşlılara verdiği saygı, kadınlara verdiği hak ve hukuk anlayışı onun yüceliğini tanrı katında daha da çok artırmış gerçek demokrasi anlayışıyla eş değerlilik arz etmiştir. O halde Ulu Peygamberin hayat anlayışı demokrasinin özüdür, gücüdür O yüce peygamber hiçbir zaman kendi malını devlet malı ile karıştırmamış, kamu hakkı olarak gördüğü insan haklarını günah olarak bilmiş haramdan yana olmamıştır. O güzel tavrı dört halifeye de aksetmiş Hz. Ömer adaleti tüm cihanda örnek kılınmıştır.
O yüce resulün ibadet anlayışında aynen kutsal kitabımız Kuran’ı kerim deki gibi olup toplumda anlatılan gibi cereyan etmemiştir. O ulu peygamber ibadetin ritüel kısmını değil, davranışla bağdaşan kısmını öne çıkarmıştır. O kendini hiçbir zaman toplumdan farklı bir anlayışla algılamamış elinde var olanının aynında infak etmiş paylaşmayı bilmiştir. Komşusu aç iken kendi yastığına mübarek başını koymamıştır. Çalışkan insan en sevdiği insan olmuş onu taltif etmiş boş insanı da içinde bulunduğu ortamdan çıkarmaya çalışmış toplum insanı oluşturmuştur. Her işinde akılcılığı ön planda tutmuş bilim ve teknik onun için en önde gelen olgu olmuştur. Allahın yarattığı her mahluk onun için kutsal sayılmış, hiçbir zaman hiçbir canlıyı kırmamış ve incitmemiştir. Onun versiyonu hak, hukuk ve halk olmuştur her şeyi ümmetleri olmuştur. 
Yüce peygamberin her zaman olduğu gibi ümmetlerin olarak sizi her zamankinden daha, daha çok seviyor, bu kutlu doğumda rahmetle anıyor şefaatlerini bekliyoruz.