Sosyoloji bilimi toplumu kişi yönünden ayrışım yaparken roller ve rol farklılaşmaları üzerinde durur sosyolojinin alt disiplini sayılan ve psikolojiyle ortak yönlerinden biri olan sosyal psikoloji çerçevesinde bir birim olarak ele alınan lider olma kavramları da toplumdaki rol farklılaşması olarak kavram haline konulmuştur.
Bu çerçeveler içerisinde lideri tanımlarsak lider içinde bulunduğu grubu topluluğu peşinden sürükleyen yön veren örnek olan kişidir. Bunları komuta etme yönetme kişiliğine de sahiptir. Lider kişi bireysel çıkar peşinde değil millet ve ulusal çıkarlar peşinde olmalıdır.
Kendini değil millet ve ulusal çıkarlar peşinde olmalıdır. Kendini değil yurttaşlarını korumak kollamak amacında olmalıdır. Lider kişilerin davranış ve inançlarında en çok sosyal etki yaratan kişi olarak izah edilmelidir.
Lider gücü en fazla kullanan kişidir. Liderlik bir liderin grup üyelerini etkileyerek belli amaçlara ulaşması sürecidir. Liderlik sıfatı ikna etmeyi gerektirir. İknanın gerçekleşmesi için tüm gruplarla iletişimin iyi olması ihtiyaçların dikkatle gözlenmesi var gücün yerinde ve zamanında kullanılması grup motivasyonu desteklenmesi var olan coşkunun ayakta dik tutulmasını içermektedir.
O halde liderlik vasıflarının varlığı acaba ülke yönetiminde ve yerel yönetimlerde mevcutmudur? Yönetim şekilleri cumhuriyet idaresiyle tama tamıdır? Bunları gözlemek takipçisi olmak elbette her vatandaşın ayrı ayrı özel haklarıdır. Demokratik sistem cumhuriyet idaresi diyoruz ama söylenen liderlik vasıflarını hiçbir kimselerde maalesef göremiyoruz.
Ülke yönetiminde tek bir şey çıkıyor uygulamaya dökülüyorsa diğer milletin vekilleri söz sahibi gayesiyle çalışmıyorsa, yargı bağımsızlık içermiyorsa yürütme amacında değilse muhalefet ve diğer partilerin görüş ve düşünceleri azımsanarak gayle alınmıyorsa demokratik siyaset ülkede parçalanıyorsa. İşte o zaman demokratik sistemden bahsetmemiz mümkün değildir. Onun adına siz ne derseniz yeridir.
Demokratikleşmenin diğer bir versiyonu da yerel yönetimlerdeki parti yönetimi ve adaylardaki liderlik konumlarıdır. Var saydığım liderlik içeriğini adaylarda arayarak hedefe koşmak gerekir.
Bu kişilerde özlenen vasıfları görmeyip sadece parti uğruna şartlanma ve inatlaşmalar yoluna amaçlara koşarak çok büyük yanlışlara imzalar atmış oluruz. Yanlış olan her şeyde odaklaşırsak ülke ve Yozgat için demokratikleşmede istenmeyen beteri sonuçlar oluşur. Sağ duyu ile hareket muhakkak ki ülke ve il yararınadır.İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde her zamankinden daha çok liderlik ve vatandaşlık görevlerine sarılmalıyız. Hükümet yanlısı liderlerimiz ya da muhalefet her zamankinden daha da çok görevlerine koşmalı hiçbir kimseleri ötekileştirmeden millet bütünleşmesine koşmalıyız.
Sayın Başbakanın tavrının daha da ılımlı saygı ve sevecenlik içerisinde vatandaşlarını kucaklaması tüm yönetici ve bürokratların aynı şekilde ilkeler doğrultusunda liderlik yapması. Milletin vekillerinin tüm yurttaşlarına tepeden bakmadan kul yetim hakkı yememeleri arzumuzdur.
Çalışkan doğru dürüst yönetim ve hizmete her zamankinden daha da çok ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir.
Bu duygu ve düşüncelerle her yönetici ve liderlere lider gibi lider olmalarını arzuluyoruz.