HER sene yapılan Sarıkamış Şehitleri anma törenlerinde aynı hatalara düşülüyor. Birinci hata Sarıkamış’ta 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu iddiasının sürekli dile getirilmesi.
İkinci hata Enver Paşa’ya olur olmaz sözler söylenmesi, hatta hakaretler edilmesidir.
Önceki gün bir konferansta da konuşmacı akademisyen benzer şeyleri dile getirdi.
Sarıkamış Harekatı’nda 90 bin askerimizin donarak ölmediği, sayının daha az olduğu yönünde bilgiler var.
Birçok tarihçi de böyle söylüyor.
Tarihçiler arasında rakamlar konusunda tartışmalar halen devam ediyor.
Kimisi harekata katılan paşaların günlüklerinden rakam veriyor.
Kimisi Rus kaynakları veya Rus askerlerinin hatıratlarından rakamlar çıkarıyor.
Bir Mehmetçik’in dahi orada donup ölmesi tabi ki üzücüdür, canımızı yakar. İnşallah memleketin bilim insanları, bu konudaki ihtilafları da çözerek, Sarıkamış Harekatı’yla ilgili doğru ve net bilgileri ortaya koyar.
***
Sarıkamış anmalarında Osmanlı’nın o büyük devlet adamı ve askeri Enver Paşa’ya yapılan hakaretler ve küçültücü ifadeleri de doğru bulmuyorum.Bilindiği gibi Balkan Savaşları’nda dünyaya rezil olan bir ordudan, Birinci Dünya Savaşı’nda destanlar yazacak bir orduyu kuran ve teşkilatlandıran Enver Paşa’dır. Onlar, merhum Nevzat Kösoğlu’nun ifadesiyle, ‘yenilgi kabul etmez bir nesil’dir.
Dolayısıyla Birinci Dünya Savaşı’na hazırlanırken şerefli ve onurlu bir kavga vermeyi tercih ettiler. Çanakkale’de, Kutül Amare’de destanlar yazdılar.
Dolayısıyla kaybederken de büyüktüler…
***
Ayrıca Sarıkamış Harekatı ise bir vatan müdafaasıydı. Rus orduları Erzurum’a kadar ilerlerken, Kars’ı işgal ederken Türk Ordusu bu durumu seyredemezdi. Bundan dolayı Sarıkamış Harekatı düzenlendi ve vatan topraklarından Rusları kovmak hedeflendi.
Esasen Osmanlı’yı bölüp-parçalamak isteyen bu küresel emperyalist devletler, devletimizin ve ordumuzun bu kadar direnebileceğini de hiç düşünmemiş, hesap etmemişti. Her cephede Osmanlı Orduları’nın büyük tokatlarını yediler. Bizi şehit ve gazi ettiler ama karşılığını da her cephede aldılar.
Demem o ki Sarıkamış Harekatı hayalci hedeflerle düzenlenen bir harekat değildir.
Topraklarımızı işgal eden, Erzurum yönüne doğru ilerleyen Rus ordularını durdurmak amacıyla, zaruri ve meşru bir vatan savunmasından ibarettir. Bu sebeple yapılan anmalarda, törenlerde Enver Paşa’ya yapılan haksızlıktan vazgeçilmeli, hakaretler son bulmalıdır.
***
Genç bir subay iken, Balkan Dağları’nda bugünkü Mehmetçiğin, PKK’lı terörist kovaladığı gibi, terörist kovalayan Enver Paşa’dır.
Yine devletimizin aciz kalıp, Trablusgarp’ı işgale yeltenen İtalya’ya karşı koyamadığını hatırlayın. Devamında ise Trablusgarp çöllerinde yerel halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı koyan Enver Paşa, Kuşçubaşı Eşref ve Mustafa Kemal’i hatırlayın…
Birinci Dünya Savaşı fiilen bitmesine rağmen, kafasında bitirmeyen, Türkistan’a uzanıp, buradaki Müslümanları örgütleyip Rus Kızılordu’ya karşı kahramanca savaşan Enver Paşa’yı hatırlayın.
Büyük millet olabilmeniz için, bağrınızdan büyük evlatlar çıkarmanız gerekmektedir.
Türk Milleti bağrından büyük evlatlar çıkarmıştır.
Hepsinin mücadelesine, hizmetlerine saygı göstermek ve rahmetle anmak, torunlarına düşen basit bir vazifedir.
Haydi selametle.