<span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> </span></span> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Akdağmadeni'de mayıs ve haziran aylarında sökülen salep, yöre halkına ek gelir sağlıyor.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Akdağmadeni ilçesine bağlı Özer köyünden Ali Atak, her yıl mayıs ve haziran aylarında salep söktüğünü belirterek, günde 1 kilo salep söktüğünü, bir hafta boyunca söktüğü salebi ilçeye getirerek tüccara sattığını söyledi. Haftada 5-6 kilo salep söktüğünü kaydeden Atak, salebin kilosunu 15 TL den tüccara sattıklarını, aldığı para ile de evinin ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Akdağmadeni ilçesinde dondurma imalatı yapan Ayhan Yılmazer ise Özellikle ilçeye bağlı Özer, Davulbaz, Başçatak, gibi orman köylerinde yetişen yemlik salebi diye bilinen çatal salebin birinci sınıf salep olduğunu, sadece bu yörede yetiştiğini, dondurmacılar tarafından da tercih edildiğini ifade etti.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Yılmazer, kendisinin da yaş salep aldığını, salebi kaynatıp kuruttuktan sonra Ankara ve Gaziantep illerine göndererek toz haline getirttiklerini kendi yaptıkları dondurmalarda kullandıklarını kaydetti.</span></span></p> <p class="MsoNormal" style="text-align: center;"><strong><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">ÇATAL SALEP SADECE </span></span><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">AKDAĞ ORMANLARINDA </span></span><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">YETİŞİYOR</span></span></strong></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> İlçede salep ticareti ile uğraşan Doğan Akdaş, salebin, çam ve kavak ormanında yetişen, yumrusu toprak altında, çiçekleri toprak üstünde dik, silindirimsi salkım veya başak şeklinde olduğunu söyledi.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Yemlik salebi diye bilinen çift çatallı salebin birinci kalitede ve sadece Akdağ Ormanlarında yetiştiğini ifade eden Akdaş, ''Ünlü Kahramanmaraş dondurmacıları özellikle bizim ormanlarımızda yetişen salebi tercih ediyor'' dedi.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Doğan Akdaş, yaş salebi kaynattıktan sonra güneşte kuruttuklarını, su değirmenlerinde çekilerek un haline getirildiğini ifade ederek 1 kilo dondurmaya 4-5 gram katıldığını kaydetti.</span></span></p> <p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;"> Bitkinin kullanılan kısımlarının kökleri olduğunu söyleyen Akdaş, kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salebin su ya da süte katılarak sıcak içecek olarak da tüketildiğini ve bir çok rahatsızlığa da iyi geldiğini sözlerine ekledi.</span></span></p>