Seçimlere şunun şurasında bir haftadan daha az bir zaman kaldı. Demokrasi denilen kavramın uygulandığı ve somutlaştığı yer seçim sandıklarıdır. Sandık hür iradeyle oy kullanan yurttaşların demokratik hakkını kullanarak geleceğine yön vermesidir.
***
Seçimlere bir hafta kala gençlerle yaptığımız sohbetlerde birçoğunun bu hakkından feragat ettiğini ve mazeretsiz bir şekilde sandığa gitmeyeceğine şahit oluyoruz. Sandığa gidip oy kullanmaya gerek duymayan, öyle bir derdim yok diyen gencin sayısı azımsanmayacak kadar fazla.
***
Gençleri sandığa gitmekten alıkoyan, ülkesini yönetecek siyasi iradeyi belirlemeden geri koyan etmenler nedir doğrusu merak ediyorum. Cumhuriyet ile birlikte bir vatandaş olarak elde ettiğimiz en önemli hak ve kazanımımızı neden kullanmaktan geri kaçıyoruz? Neden günümüz gençleri memleket sorunlarıyla ilgilenmek bir tarafa, kendi kaderine ve geleceğine yön vermekten dahi erinir oldu?
***
Birçok ülkenin elde etmeye çalıştığı bir vatandaşlık görevini ve temel hakkı geri plana atmamızda günümüz siyaseti ve siyasetçilerinin de rolü var mıdır? Yapılan siyaset tarzı iktidarıyla, muhalefetiyle insanları bu kulvardan soğutmuş mudur acaba?
***
Kahvede arkadaşıyla, evde kapı komşusuyla hararetli siyasi tartışmaya giren insanımız bugün neden oy vermeyi geri plana atar ki? Yaptığımız sokak röportajlarında görüş bildirmekten kaçınan, rengini belli etmekten çekinen, konuşursam zararlı çıkarım diye düşünen vatandaşlara saygı duyuyor ve onları anlayabiliyorum.
***
Ancak gizli oy açık tasnif usulü ile gerçekleşen seçimlere özellikle genç kesimin katılım sağlamayacağını belirtmesini kabullenemiyorum. Ülkenin ve Cumhuriyet’in emanet edileceği ve geleceğin Türkiye’sinin sahipleri olan gençlerin düşünüp, tartıp bir karara vararak sandıkta oy kullanmaması bence vahim bir durum.
***
7 Haziran’a sayılı günler kala tüm gençlere çağrıda bulunuyorum. Lütfen 7 Haziran’da sandık başına varın ve tercihinizi yapın. Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülke. Türkiye’nin geleceği bugün yetişen genç nüfusa bağlanmış durumda. Bugün bu ülkede bizler varız, yarında gençler olarak biz olacağız. O halde bugün sandığa varalım ve yarın için oy kullanalım.