Siyasi partilerin bir çizgisi, doktrini, parti tüzüğü vardır.
Politikalarını bu çizgide ve inandığı değerler üzerinden yürütmek zorundadır.
Çizgisinden sapan, yalpa yapan siyasi partiler halk nazarında itibar görmez.
Her ne kadar Türkiye’de birçok siyasetçi veya parti genel başkanı yalpanın en âlâsını yapsa da bunu millete yutturursa mesele yoktur.
Ülkemizde bu denli siyasetçi sayısı da az değildir hani.
Dün söylediğini bugün inkar edebilen ve bunu büyük bir ustalıkla topluma anlatabilen liderler vardır bu ülkede.
Bu işi iyi kıvırmaya siyaset sanatı, kıvırabilene de kurt siyasetçi veya usta siyasetçi unvanları verilir.
7 Haziran’dan bu yana ülkede koalisyon ve erken seçim seçenekleri gelip gidiyor.
AK Parti her şeye rağmen avantajlı durumda olduğunu düşünüyor.
AK Saray’da oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkedeki istikrarı bozmadan erken seçime gidilip, kurduğu partinin yeniden tek başına iktidar olmasını arzuluyor.
AK Parti, CHP ile bir takım görüşmeler içerisinde ancak olumlu bir sonuç çıkmayacak gibi görünüyor.
CHP 1970’lerden bu yana iktidara susamış bir parti, CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise AK Parti ile uygun bir zemin bulursa şayet koalisyon kurup sosyal demokratlara “Yıllardır hasret kaldığınız iktidarı tek başına olmasa da benim dönemimde yakaladınız” deme hesabında sanki.
Gelelim MHP’ye…
MHP en başından beri tavrını belirlemiş ve tüm kapıları kapatmıştı.
MHP bu tutumunu ilkeli duruş ve çizgisinden sapmamak olarak tanımlıyor.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, her durumu göze almış olmalı ki parti tabanı veya seçmenin farklı düşünebileceğini dahi önemsemiyor.
MHP bu tutumu ve aldığı kararlar ile belki kendince doğru olanı yapıyor.
Peki seçmen ne düşünüyor, süreçte MHP’nin tavrını nasıl yorumluyor ?
MHP yönetimi bunu da düşünüyor mu acaba ?
Örneğin Yozgat’ta 7 Haziran’da AK Parti’ye küsen ve kızan, oylarını MHP’ye kaydıran seçmen ne diyor bu işe?
Ülkenin istikrarı, çıkarı, birliği ve bütünlüğünü isteyen bundan dolayı 7 Haziran’da oyunu MHP’ye kaydıran seçmen olası bir erken seçimde ne yapacak bunlar araştırılıyor mu ?
Bir siyasi partinin ilkesini, duruşunu ve çizgisini uygulamaya geçirebilmesi için iktidarda olması veya TBMM’de yer alması gerekiyor.
Olası bir erken seçimde MHP’ye 7 Haziran’da gelen ekstra oylar yeniden AK Parti’ye kayarsa, MHP baraj altında kalırsa veya HDP dahi puanını artırırsa ne olacak?
Yozgat’ta AK Parti’den umduğunu bulamayan ve bundan dolayı MHP’ye oy atan bazı seçmenler, MHP’nin sorumluluk almaktan kaçtığı düşüncesindeler.
Bu düşünce ve endişeleri MHP nasıl giderecek ?
Basına kapalı partililer ile yapılan ve kafasını kessen oyunu MHP’ye verecek insanlarla yapılan istişareler eyvallahda.
Cumhuriyet Alanı’nda ki emekli, Büyük Cami’den çıkan cemaat, köylerdeki çiftçi 7 Haziran’da MHP’ye verdiği desteği bir daha verir mi?
Bunlar MHP’ye yaptığım bir eleştiri midir ?
Tabi ki hayır…
Bunlar benim kafamdaki sorulardır.
Bu soruları soran hatta eleştiri yapan Yozgatlı seçmen sayısı da az değildir.
Benden söylemesi.