Ecdadını onore etmeyi seven bir millet olduğumuzdan, isimlerini okul, cadde, sokak gibi yerlere vererek yaşatırız.
Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Atatürk, Mehmet Akif, Adnan Menderes, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir gibi ecdadımızdan tarihe yön vermiş kişilerin isimlerini her ilde okul, bulvar, cadde levhalarında görürüz.
Esasında bu hatırlanmak ve hatırlatmak adına çok güzel bir şeydir.
Okuma yazma öğrenen bir çocuk, “Babamın işyeri Kazım Karabekir Caddesinde yahu kimdir bu Kazım Karabekir?” diyerek, Şark Cephesi komutanı, Milli Mücadele Kahramanı Karabekir Paşa hakkında bir şeyler sorup öğrenebilir.
İşte bu merak, bilmeyen birisinin, sadece Karabekir Paşa’yı değil, bir milletin kurtuluşunu da, küllerinden yeniden doğuşunu da öğrenmesine vesile olur.
Tabi bulvar ve caddelere verilen bu isimler günümüz siyasetçilerinin isimleri olunca durum biraz değişiyor. Neticede siyasilerin seveni var, sevmeyeni var.
Fakat memlekete mal olmuş  insanların isimlerini tabelalarda görmeye alışkın bir millet olmamıza rağmen, bazen neyi nerede yapacağımızı bilmiyoruz.
Geçen yıl sonunda Yozgat belediye meclisi, yeniden düzenlenen Kayseri-Yozgat bağlantılı Atatürk Yolu'nun belediye mücavir alanı içerisine dahil edilen yaklaşık 6 kilometrelik kesiminin ''Cemil Çiçek Bulvarı'' olarak adlandırılması kararı almıştı.
Ne olduysa bundan sonra oldu işte…
Çiçek, Atatürk isminin kaldırılmasının yanlış olduğunu söyleyerek, ne bu teklifi kabul etti, ne de açılışına katıldı.
Bir de bu konunun, Atatürk isminin çeşitli şehirlerin cadde ve sokaklarından kaldırıldığı haberlerinin yaygınlaştığı bir döneme denk gelmesi tuzu biberi olmuştu olayın…
Orası Atatürk Bulvarı  olarak kalıp, Kayseri istikameti Cemil Çiçek Caddesi, Yozgat istikameti de Bekir Bozdağ Caddesi olarak düzenlenebilirdi ama sanırım bu kimsenin aklına gelmemişti!
Şu ara bir isim verme krizi de Yerköy’de yaşanıyor.
Yerköy’ün de aynı konuyla gündeme gelmesi ilginç değil mi?
Yerköy İlçe Belediyesi, meclis kararı ile Atatürk Bulvarı’nın ismini Bekir Bozdağ  olarak değiştirmesinin ardından kamuoyunda tepkiler yükseldi.
Tabi Bozdağ’da Çiçek gibi bu duruma karşı çıktı, bulvara Atatürk yerine kendi isminin verilmesini kabul etmedi.
Etmesi de büyük saçmalık olurdu.
6 ay arayla iki Yozgat belediyesinin aynı hatalara düşmesi, memlekette başka cadde, bulvar kalmadı mı sorusunu da beraberinde getirdi.
Mesela Yozgat’ta Sivas ve Ankara gibi cadde isimleri mevcut. E-88 karayolunun Ankara istikametine Ankara Caddesi, Sivas istikametine Sivas Caddesi ismini vermişiz.
Belki eskiden yön tayini kolay olsun diye böyle bir şey yapılmıştır. Şehrin göbeğinde en büyük iki caddenin ismini komşu şehirlerden almasından rahatsız değilim tabi ki.
Hani bu caddelere Sivaslı veya Ankaralı birilerinin hatırına isimlerin verildiğini sanmıyorum.
Bu caddelerin isimleri de değiştirilebilirdi. Hiç laf söz olmazdı, kriz yaşanmazdı.
Yerköy için de aynı şeyi söyleyebiliriz. İsmi Atatürk olan caddenin adını bir siyasetçininki ile değiştirirseniz, o siyasetçiye iyilik yerine kötülük yapmış olursunuz.
Hani bunu ilkokul çocuğuna sorsanız, cevabı belli…
Bu işler kimseyi kırmadan, dökmeden yapılabilir.