Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan sirke; insanlar tarafından sıkça kullanılmıştır. Salata sosu ve çeşni verici olarak bilinmekle birlikte sağlık üzerine etkileri araştırıldıkça sağlıklı yaşam adına tüketimi de artmıştır. Antik Mısır döneminde ve Hipokrat tarafından da tedavi amaçlı kullanılan sirkenin aslında sayısız faydası bulunmaktadır. Çalışmalar ile bakterilerin üremesine engel olma aktivitesinin yanı sıra kan basıncını düşürme, kalp hastalıklarının azaltması, tümör oluşumuna engel olma aktivitesi ve kan şekerinin kontrolü üzerine etkisi kanıtlanmıştır. Piyasada bulunan birçok çeşidi ile damak zevkine hitap ettiği gibi, içinde barındırdığı vitaminler, mineraller, organik asitler, fenolik bileşikler ile sağlığımıza da hitap etmektedir.
Kan Kolesterol Seviyesinin Düşürülmesi
Sirkenin içeriğindeki birçok bileşen sayesinde kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL seviyesini düşürdüğü, iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL seviyesini arttırdığı yapılan bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. 
Kan Şekerinin Düzenlenmesi
Sirke hücreleri insüline karşı hassaslaştırma ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olması açısından her geçen gün önem kazanmaktadır. Günde 1 yemek kaşığı elma sirkesi tüketen diyabetli bireylerin daha düzenli kan şekerine sahip oldukları araştırmalarca desteklenmektedir.
Kan Basıncının Düşürülmesi
Sirke bileşiminde bulunan asetik asit sayesinde kan basıncını düşürücü etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır.
Sirkenin olumlu etkileri olduğu gibi nadirde olsa yan etkileri de görülebilmektedir. Herşeyde olduğu gibi sirke kullanımındada doza vurgu yapılmalıdır. Paracelsus un dediği gibi: “Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran sadece dozudur.”