Kahve, binlerce yıldır insanlar tarafından büyük bir beğeniyle, sudan sonra en çok tüketilen içeceklerden biridir. 
Keyifle tüketilen kahve aslında kahve ağacının kiraza benzeyen meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen doğal bir içecektir. 
Kahve ağacı altı yaşına geldiğinde ilk meyvelerini vermeye başlar. Olgunlaşan meyveler toplanarak kurutulur ve kurutulan her bir meyvenin içinde 2 adet kahve çekirdeği bulunur. Kahve çekirdeklerinden üretilen bu doğal içeceğin dünya nüfusunun üçte biri tarafından tüketildiği bilinmektedir. Kahve tüketiminin bu kadar yaygın olması nedeniyle ‘kahve-sağlık ilişkisi’ büyük önem kazanmaktadır.
Kahve içeriğinde yer alan bir çok biyoaktif bileşen nedeniyle insan vücudu için önemli fizyolojik etkilerinin olduğu bilinmektedir. Son dönemde yapılan çalışmalara göre kahve, doğal ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, yaşlanma etkilerini hızlandıran hücre hasarına karşı korunmayı sağlayarak kanserin önlenmesinde yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidanlar kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığını destekler. Kahve yüksek antioksidan aktivitesine sahip olan gıdalar arasında ilk sırada yerini alır. 
Her gün içilen bir fincan kahvenin inme, parkinson, bazı kanser türleri, diyabet riskini azalttığına dair çalışmalar mevcuttur. Kaliforniya üniversitesinde 180 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre kahve tüketimi, karaciğer kanseri riskini azaltmaktadır. Yapılan başka bir çalışmada ise düzenli kahve tüketiminin inme riskini %20 oranında azalttığı belirtilmiştir. Bilimsel araştırmalar, kahvenin sadece uyanık kalmaya değil kısa süreli hafıza, düşünme ve odaklanma gibi bilişsel yeteneklerin etkinliğine de yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle yapılan iş sıkıcı, zor ya da motive olunamayan bir konuyla ilgiliyse, kahve içmek bunun üstesinden daha kolay gelmeyi sağlar.
 Kahvenin canlılık katmasını sağlayan maddelerin başında kafein gelir. Yetişkinlerde günlük 300 mg kafein alımı, orta düzeyde kafein tüketimi olarak tanımlanmaktadır. 3-4 kupa filtre kahve 60-120 mg kafein içermektedir ve bu miktarlar bile günlük tüketilebilir kafein miktarının üzerine çıkmamaktadır. 
Sonuç olarak, yaygınlaşmış bilimsel çalışmalar; güvenilir düzeyde kahve tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkisinin olmadığını, üstelik kahvenin içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.