Kabızlık, dışkılanmanın gecikmesi, zorlaşması ve güçlükle sert ve kuru dışkı çıkarılması durumudur. Bunun nedeni kalın bağırsağın çalışmasının yetersizliğidir. Normal dışkılama haftada 3 ile 12 defa arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek olan dışkılama kabızlık belirtisidir. 
Kabızlık; yetersiz posa ve sıvı alımı, fiziksel aktivite azlığı, gebelik, yaşlılık ve bazı ilaçların kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. 
Sıvı Tüketimi: Kabızlığın nedenlerinin başında yetersiz sıvı alımı gelmektedir. Sıvı alımının arttırılması kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. Günlük en az 1.5 litre (8 su bardağı) su tüketilmelidir. 
Posa Tüketimi: Bir diğer neden ise yetersiz posa tüketimidir. Günlük beslenmede posa yani besin lifi yönünden zengin tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler yeterince yer almadığında kalın bağırsağın hareketleri azalır ve bu durum kabızlığa neden olur. Bu nedenle günlük posa tüketimi arttırılmalıdır. Kabuklu tüketilebilecek meyveler herhangi bir mide rahatsızlığı yoksa kabuklu olarak tüketilmelidir. 
Günlük Fiziksel Aktivite: Bağırsak hareketlerinin azalması, hareketsizlikle de ilintilidir. Genellikle günlük yaşamlarını oturarak geçirenler kabızlığa daha meyillidirler. Yaşlılarda kabızlığın daha çok görülmesinin nedenlerinden biri de hareketsizliktir. Bu nedenle günlük aktivite miktarı arttırılmalı, vaktin çoğu oturarak ve hareketsiz bir şekilde geçirilmemelidir.
Kabızlık İçin Pratik Çözümler:
Güne 1 su bardağı ılık suyla birlikte 2 adet kuru kayısı ile başlayın.
Günde 2-2.5 litre su tüketin.
Öğünlerinizi atlamayın ve her gün aynı saatte tuvalete çıkın.
Günlük 5 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve tüketin.
Haftada 2 kez kurubaklagil tüketin.
Fiziksel aktivitenizi arttırın.
Kızartma, hamurişi tarzı yiyeceklerden uzak durun, kola, kahve ve çay tüketiminizi azaltın.
Sigara ve alkol tüketmeyin.