Tiyatro Sürmeli Topluluğu "Bir Sen eksiktin" oyunu ile seryircisinin karşısına çıktı. Yani "Gala" ile görücüye çıktılar. Eğitimci, Yazar,Tiyatro Yönetmeni Soner Tümgan kardeşimiz tanıdık bir isim. Bu konudaki çalışması, gayreti takdire şayandır. Bir zamanlar oğlum Alperen Selçuk'da bu ekibin içinde yer aldı. Tiyatro Sürmeli bizim de ilk göz ağrımızdır.
"Bir Sen eksiktin" oyununu eşim ve çocuklarımla birlikte izlerim. Komedi türünde özenle seçilmiş, yöresel şivelerle beslenmiş güldürücü ve eğlendirici bir eserdir. Kendi oyununda rol alan Soner Tümgan hocada diğer oyuncularda görevlerini başlarıyla gerçekleştirdiler.
Tiyatro farklı bir olay, hem oyuncuların hem de eserin çok iyi seçilmiş olması gerekiyor. Tiyatro oyuncusunun yeteneği, kabiliyeti ve oyun gücü esere damgasını vuruyor. Bu konuda bir kabiliteniz, yeteneğiniz yoksa tiyatro da görev alamaz, oynayamazsınız.
"Tiyatro Sürmeli"nin önceki yıllarda oynadıkları oyunlarıda izlemiştik. Çok başarılı gençlerimiz vardı. Bozok Üniversitesi'nin olması bu manada çok önemli. Tiyatroya meraklı gençleri bulup yönlendirmek ve tiyatroda görev almalarını sağlamak önemli bir konudur. Geçtiğimiz yıllarda bu alanda kabiliyetlerini sergileyen gençlerimizle tanışmıştık. Onun için Soner Tümgan hocamı destekliyor ve başarınsını alkışlıyoruz.
Tiyatro ve Kültür-Sanat Faaliyetleri bir şehrin tanıtımı adına çok önemlidir. Kültür Sanat Faaliyetlerinin zenginliği bir şehrin zenginliğidir. Onun için diyoruz ki: Bozok Üniversitesi bu tür alanlarda üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmek durumundadır. Gençlerin kabiliyet ve yeteneklerinin geliştirilmesi eğitim açısından da son derece önemli bir konudur.
"Tiyatro Sürmeli"nin son oyunu"Bir Sen Eksiktin" oyunu izleyince bunları düşündüm. Soner Hocayı tebrik edip muhabbetle kucakladım. Yozgat'ta ciddi bir boşluğu dolduruyor. Emeğine, yüreğine ve alın terine sağlık.
İfade ettiğim gibi, oğlumunda tiyatro merakı bizi çok etkilemişti. İnsanların ilgi alanları farklı oluyor. Kabiliyet ve Yeteneklerinin gelişmesi onları mutlu ediyor. Kişiyi sevdiği alanda değerlendirmek başarı ve mutluluk getiriyor. Ne yazık ki kültür sanat faaliyetleri destek bulmuyor, karın doyurmuyor. Bir işiniz ve geliriniz olmalı. Kültür sanat faaliyetlerini de hobi olarak yapmamız gerekiyor. Bu konularda Anadolu insanının ilgisi daha az.
Şiir şölenine, Tiyatro oyunlarına ve kültür sanat çalışmalarına belediyelerin, Kaymakamlıkların ve Valiliklerin destek olup ekonomik manada destek vermesi kaçınılmaz oluyor. Kent konseylerinin, Özel İdarelerin, Köylere Hizmet Birliğinin Sivil Toplum Kuruluşlarının bu konularda duyarlı davranması önemlidir. Destek olmalı sponsorluk yapmalı ve her türlü ihtiyaçları karşılamalıdır.
Bu değerlendirmeden sonra şunu ifade edelim. Yozgat’ta ‘’Sürmeli Tiyatro Gurubu’’ bir marka olmuştur. Yönetmen Soner Tümgan Hoca tiyatronun önemli isimlerindendir. İlgisi ve tiyatro sevgisi desteklenmeli, taktir edilmelidir. Tiyatro çalışmaları hatta tüm kültür ve sanat çalışmaları yer tahsil edilmelidir. Kültür sanat çalışmaları göz ardı edilemez.
Soner Tümgan hocamı ve ‘’Tiyatro Sürmeli’’ topluluğunu kutluyor çalışmalarında başarılar diliyoruz. ‘’Bir sen eksiktin’’ oyunu da güzel hazırlanmış, oyuncular da güzel oynadılar tebrik ediyorum. Tiyatro Sürmeli’nin nice başarılara imza atmasını diliyorum.