Yeni düzenlemeyle birlikte apartman ve site yönetimlerinin aidat belirleme yetkisine sınırlama getirilirken, aidat artışlarında kat maliklerinin onayı zorunlu hale geldi.

Yapılan değişiklikle, özellikle genel kurul yapılmadan yüksek aidat belirlenmesi ve tek taraflı zam uygulamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenleme kapsamında aidat süreçlerinde daha şeffaf ve denetlenebilir bir sistem oluşturulması amaçlanıyor.

Resmi Gazete'de Yayımlandı Site Aidatlarında Sistem Tamamen Değişiyor (4)

Aidatlar Genel Kurulda Belirlenecek

Yeni uygulamaya göre apartman ve sitelerde hazırlanacak işletme projeleri artık kat malikleri genel kurulunda görüşülerek onaylanacak. Onaylı bir işletme projesinin bulunmaması halinde ise site yönetimi geçici işletme projesi hazırlayabilecek.

Ancak hazırlanan bu geçici bütçenin en geç 3 ay içerisinde kat malikleri kurulunun onayına sunulması gerekecek. Aidat tekliflerinin kabul edilmesi için ise kat maliklerinin üçte iki çoğunluğunun onayı aranacak.

Kat maliklerinden gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda yönetimin yeniden bütçe hazırlaması gerekecek.

Resmi Gazete'de Yayımlandı Site Aidatlarında Sistem Tamamen Değişiyor (3)

Geçici Aidat Zamlarına Sınır Getirildi

Düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de geçici aidat artışlarına yönelik oldu. Buna göre geçici işletme projelerinde uygulanacak aidat artış oranı, devlet tarafından belirlenen yeniden değerleme oranını aşamayacak.

Böylece site yönetimlerinin kısa süreli bütçe dönemlerinde yüksek oranlı aidat artışı yapmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

Ancak apartman veya site sakinlerinin yatırım, bakım, onarım ya da ek giderler nedeniyle daha yüksek aidat uygulanmasını istemesi halinde, genel kurul kararıyla yeniden değerleme oranının üzerinde artış yapılabilecek.

Resmi Gazete'de Yayımlandı Site Aidatlarında Sistem Tamamen Değişiyor (1)

Resmi Gazete’de Yayımlandı

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede, işletme projelerinin kat malikleri genel kurulunda onaylanacağı açık şekilde belirtildi. Düzenlemede ayrıca mevcut işletme projesi bulunması halinde geçici aidat artışının yeniden değerleme oranını aşamayacağı hükmüne de yer verildi.

Dolar/TL fiyatı son dakika 18 Ağustos 2026 Dolar ne kadar oldu? Euro kaç TL?
Dolar/TL fiyatı son dakika 18 Ağustos 2026 Dolar ne kadar oldu? Euro kaç TL?
İçeriği Görüntüle

Resmi Gazete'de Yayımlandı Site Aidatlarında Sistem Tamamen Değişiyor

Amaç Keyfi Zamların Önüne Geçmek

Yeni düzenleme ile özellikle site yönetimlerinin tek taraflı aidat belirleme uygulamalarının sınırlandırılması hedefleniyor. Yetkililer, kat maliklerinin karar süreçlerine daha fazla dahil edilmesiyle aidat uygulamalarında yaşanan tartışmaların azaltılmasının amaçlandığını belirtiyor.

Uzmanlar ise yeni sistemin apartman ve sitelerde bütçe yönetimini daha şeffaf hale getireceğini ve aidat artışlarında ortak karar mekanizmasını güçlendireceğini ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi