Dünya coğrafyasına dağılmış milletler dilini, dinini, bayrağını ve egemenlikleri altına aldıkları toprakları sayesinde millet oluşturup vatan sahibi olmuşlardır. Bu saydığımız milli değerler olmadığı takdirde o insanların millet olmaları söz konusu değildir.
İnsanlar milliyetlerini büyük bedeller ödeyerek kazanmışlardır. Bir şairimiz “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır” der. Can, mal, bağımsızlık gibi kutsal değerlerin savaş gibi çetin olaylarla kazanılmasının yanı sıra birde kültürel emperyalizm vardır ki, bu başka milletlerin diğer milletler üzerinde dillerini, örf ve adetlerini, sosyal yaşam tarzlarını etkileyerek onların kazanmış oldukları yaşam kültürlerini devre dışı bırakmaktadırlar. Örneğin dilimize başka bir dilden geçmiş olan ambulans kelimesine Türkçe olan cankurtaran dediğimiz takdirde anlamayan hiçbir yurttaşımıza rastlamayız.  Ancak bu sözcük tam anlam ifade ettiği halde ambulans demenin bir gereği yoktur.  Bu durum kültürel emperyalizmin etkisi altında kaldığımızın bir göstergesidir. Teknolojinin hızlı ilerlemesi yüzünden dilimize bir çok yabancı sözcük girmektedir. Bu sözcüklere Türkçe karşılıklar Türk Dil Kurumunca üretilerek halka sunulmaktadır.  Türkçe’miz akıcı ve anlaşılır özelliği ile dünyada konuşulan ilk 5 dil arasında yer almaktadır. Bazı milletler örneğin İngiliz Milletler Topluluğu bünyesinde yer alan bir çok ülke kendi ulusal dilleri yerine İngilizce konuşarak bağımsızlıklarına gölge düşürmüşlerdir. Bizim Türkçe’miz dünya coğrafyası üzerine dağılmış tüm soydaşlarımızca açık ve anlaşılır bir durumdadır. Mevcut lehçe farklılıklarını diğer milletlerin dilimiz üzerindeki etkilerini yok ederek bağımsızlığımıza gölge düşürmemeliyiz.
Radyo, televizyon, gazete gibi kitle iletişim araçlarının dilimizi yerinde uygun ve doğru kullanmaları ile halka öncülük etmek konusunda büyük görevleri ve sorumlulukları vardır. Dilini, örf ve adetlerini uygun kullanmayan milletler mutlaka başka kültürlerin egemenliği altına girmeye mahkumdur. Dilimizi kendi öz Türkçe’miz olarak kullanmalı ve yabancı dil kültürlerinden uzak tutmalıyız. Varlığımızın ve bağımsızlığımızın tek temeli budur. Bu temel bizim en kıymetli hazinemizdir.