Bu Pazar itibariyle MHP İl Kongresini gerçekleştirecek. Kongreyle ilgili deneyimli gazeteci abilerimiz analizlerini ve görüşlerini dile getirdiler. Onların tespitleri ve analizlerinin ardından konu hakkında yazı kaleme almak istemezdim. Ancak bende bir yorumlama da bulunmayı tercih ettim kendimce.
MHP üç adaylı bir kongre süreci yaşayacak fakat yarış iki aday Cevdet Kaya ve Ethem Sedef arasında geçecek gibi. Bir yanda mevcut başkan Cevdet Kaya, diğer yanda Merkez İlçe Başkanı Ethem Sedef. Partinin kongre sürecinde MHP’yi diğer partilerden ayıran bir takım özellikler var. 


Bunlar MHP’nin hem parti içi disiplinini belirliyor, hem de siyasi makama talip olanlara ‘Ülküdaşlık’ ve ‘Dava arkadaşlığı’ kavramlarını hatırlatıyor.
MHP bir siyasi parti olmanın yanında bir de ideolojik kimlik taşıyor. Bu partide tüzükten ziyade etkili olan bir kavram var ki o da yazılı olmayan tüzük özelliği taşıyor.
MHP; ‘Lider, Doktrin, Teşkilat’ hükümlerinin geçerli olduğu bir hareket. Yani bu kapsamda teşkilat lidere sadakatle bağlanmak, lider ise doktrine ve davaya göre hareket etmek durumunda.

Bunun için MHP’nin kongresinde sonuç ne olursa olsun adaylar ve destekçileri bu daire içinde hareket ettikleri an kongrenin kazananı MHP olacaktır.
Ülkücüler sandıktan hangi isim çıkarsa çıksın o isme ‘Ülküdaşlık’ şuuruyla biat edecek, seçilen isim de ‘Lider’ olarak tüm teşkilatı kucaklayacaktır. MHP’yi diğer siyasi oluşumlardan ayıran özellikte budur.

Güçlü teşkilat yapısı, bu teşkilat içerisindeki yüksek disiplin ve hiyerarşi bu partiyi 40 yıl ayakta tutan yegane etmendir.
Kazanan ve kazanacak isim hakkında yorum yapmak istemem. Bir yanda herkesle iyi diyaloglar kurmuş ve özellikle yerel seçimlerde performansıyla dikkatleri çekmiş, kongrelerde sürpriz yapabilen Cevdet Kaya, diğer yanda ise Ocak kültürüyle yetişen ve yoğrulan, partiye gönül vermiş gençlerin verdiği ‘Abi’ ünvanını elinde bulunduran Ethem Sedef. Üçüncü aday ise her zaman MHP’ye önemli destekler vermiş Şefaatli İlçesi’nden Mahmut Ertuğrul. Üç ismi yan yana koyunca kazananın MHP olduğu ortada.