Herkese merhaba.
İnsanlık tarihi şüphesiz ki günümüze gelene kadar sosyal, ekonomik ve teknolojik aşamalardan geçti. Hepimizin en çok dikkatini çeken aşamaların başında da teknolojinin adını sıkça duyuyoruz. Çünkü dijital devrim oldukça çalkantılı ve öngörülemeyen bir zaman süzgecinin içine çekti tüm dünyayı.
Yıllar önce tek tuşla ve ışık hızıyla fikirlerimiz, çalışmalarımız, kimliğimiz, günlük pratiklerimiz herkes tarafından ulaşılabilir ve hatta görünür olacak deselerdi inanır mıydık?
Şimdilerde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte dijital medya, iletişim ve bilgi paylaşımının en etkili yollarından biri haline geldi. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital medya platformları sadece haberlerin yayılmasında değil, aynı zamanda kültürel etkileşimde, ticarette ve toplumun genel dinamiğinde önemli hatta çok önemli bir rol oynuyor.
Geçmişe sesleniyorum: Dijital medya, zaman içinde muazzam bir evrim geçirdi. Geçmişte, sadece metin ve fotoğraflarla sınırlı olan içerik şimdi video, canlı yayınlar, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi daha etkileşimli ve katılımcı deneyimler sunuyor. Bununla birlikte, sosyal medya platformlarının yükselişiyle, her birey artık kendi içeriğini oluşturma, paylaşma ve bu içerik aracılığıyla kitlelere ulaşma gücüne sahip. İnanabiliyor musun? Bugün artık dün bildiğimiz her şeyin modası geçmiş gibi görünüyor. Her geçen gün bu mutasyonu yönetmek de pek kolay olmuyor elbette. Şiddetli bir rekabet ortamı var ve bu hızlı değişim ve genişleyen dijital medya platformları, beraberinde bir dizi zorluk ve sorumluğu beraberinde getiriyor. Bilgi kirliliği, gizlilik endişeleri, dijital bağımlılık ve çevrimiçi taciz gibi konular giderek daha fazla önem kazanıyor. Ayrıca, dijital medyanın manipülasyona açık olması ve yanlış bilgilerin yayılması da toplumlar üzerinde ciddi etkilere sahip olabiliyor. Bununla doğru bilgiye ulaşmak öyle zor ki bazen. Ayrıca insanların aklı çoğunlukla karışık.
Dijital medyanın etkileri sadece bireyler üzerinde değil, aynı zamanda iş dünyası, iletişim, sağlık, ulaşım, alışveriş,  yöneticilik, politika, eğitim ve kültür gibi alanlarda da belirgin oldu. Markalar için dijital medya, müşterilerle doğrudan etkileşim kurma ve pazarlama stratejilerini değiştirme fırsatı sunarken, politikacılar ve liderler için kitlelere ulaşma ve mesajlarını yayma imkanı sağlıyor. Aslında hepsi birer kolaylık da sunuyor olumsuz yanları dışında.
Bu noktada, dijital medyanın gücünü doğru kullanmak ve olumlu etkilerini artırmak için bilinçli bir şekilde yönetilmesi gerektiği açık. Medya okur-yazarlığı, dijital güvenlik, doğrulanabilir bilgiye erişim gibi konuların daha fazla vurgulanması ve eğitim süreçlerinde yer alması gerekiyor.
Sonuç olarak, dijital medya günümüz toplumunun önemli bir parçası haline geldi ve etkileri her geçen gün artıyor. Bu süreçte, teknolojinin nimetlerinden yararlanırken, doğru bilgiye ulaşma, etkili iletişim ve dijital etik konularına da gereken özeni göstermek büyük önem taşıyor. Hepimiz teknolojinin olumsuz taraflarına karşı daha çok bilgi sahibi olmak, kendimizi siber tehlikelerden korumak ve doğru adımlar atmak için oldukça emek veriyoruz.