YOZGAT yüz ölçümü olarak büyük bir vilayet.Bu vilayete bağlı da 14 ilçe mevcut. Yozgat’ın kaderi midir, basiretsiz politikacılardan mıdır, birçok ilçemiz adeta Yozgat’tan kopmuştur. Kimileri kopmuş, kimileri koparılmıştır.
İl merkezi ilçeleriyle gerekli bağları kuramayınca, köprüleri atamayınca ilçelerimiz bize sırt çevirmişler. İl olarak siz ilçelerinizle bağlantınızı sağlayan yollarınızı inşa edemezseniz ilçeleriniz sizden kopar.
İl olarak siz esnaf odalarınız, ticaret odalarınız, diğer sivil toplum kuruluşlarınız ile birlikte ilçeleriniz arasında ekonomik ve sosyal bağları geliştirmezseniz ilçeleriniz sizden kopar.
İşte bugün Çayıralan ilçemiz de, il merkeziyle bağları kopuk olan ilçelerimizden bir tanesidir. Çayıralan ilçesi bugün her manada Kayseri’ye bağımlı bir haldedir.
İlçe bütün ekonomik faaliyetlerini Kayseri üzerinden gerçekleştirmektedir. İlçedeki ticari faaliyetler Kayseri endeksli yürütülmekte, ticari manada Kayseri ile sıkı bağlar söz konusudur.
Elbette ülkenin tüm karış toprağı bizimdir ve Çayıralan’ın hemen yanı başında Kayseri gibi büyük bir vilayet bulunması ilçe halkı açısından olumludur. Kayseri’nin gelişmesi, daha da büyümesini tüm vatan evlatları ister ve destekler.
Aynı şekilde Kayseri gibi vilayet olan Yozgat’ın da gelişmesi, büyümesi ve ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durması gerekir.
Yozgat evlatlarının da Yozgat’tan göç etmeden kendi topraklarında yaşaması, toprağını işlemesi, madenlerini çıkarması, ticaretini büyütmesi lazımdır. İlimizin Çayıralan gibi merkeze olan ilçelerle bu bağlarını yeniden güçlendirmesi şarttır.

LAVANTA NE OLDU?
Bu manada ilçede göçü tersine çevireceği söylenen Lavanta Yetiştiriciliği Geliştirme Projesinin akıbetini merak edenlerdenim. İlçede lavanta ekimini yaygınlaştırarak, göçü tersine çevireceği söylenen bu projede hangi noktaya geldik? 
Projeye katılım gösteren yöre çiftçisi, tarlasına ektiği lavantaları ne yaptı?
Satabildi mi?
Gerekli Pazar bulabildi mi?
Su kaynaklarıyla öne çıkan ilçemizde bir de su fabrikası bulunmaktaydı.
Lakin biz il olarak kendi ilimizin suyunu değil, bizlere kilometrelerce uzaklıktan gelen suları tüketiyoruz.
SULAMA SORUNU

İlçedeki tarım arazilerinin sulanması maksadıyla, önceki yıllarda Köy Hizmetleri tarafından inşa edilen açık su kanallarının değişmesi gerekiyor. Bu konuda Çayıralan Belediyesi de çalışmalar başlatmış ve ilçede sulama altyapısının iyileştirilmesi için girişimlerde bulunmuştu. Çayıralan ilçesi tarım potansiyelinin yanı sıra geniş ormanlık alanlarıyla ve tabii güzellikleriyle de kıymetli bir ilçemiz.
Bu ilçemizde de çok sayıda gurbetçimiz bulunuyor ve sadece yaz aylarında ilçelerine gelebiliyorlar. 
İlçenin bu güzide mesire alanları kırsal turizm nimetlerinden faydalanacak şekilde hizmete sunulabilir.
Dışarıdan değil, Yozgat’tan ve diğer ilçelerimizden insanların ziyaret edebileceği noktalar haline getirilebilir.
Bu konuda da idarecilerimize, siyasetçilerimize ve ilçe yöneticilerine fazlasıyla iş düşmektedir.
İlin kendisine bağlı bu ilçesini unutmaması ve ilçenin yüzünü yeniden il merkezine döndürmeye çalışması gerekmektedir.
Haydi selametle…