<div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Yozgat’ın mesleki eğitimde dikkat çeken başarılı okullarından Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dün Türkiye’nin ünlü aşçılarını konuk etti. Öğrencilerin mesleki eğitimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen programda öğrencilerle-usta aşçılar mutfakta bir araya geldi. <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Vali Yardımcısı Gökhan İkitemur, Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Şube Müdürü Ömer Başol’un da katıldığı program Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Mahmut Dolmacı ve……’un eğitim semineri ile başladı. Seminerin ardından Türkiye’de çok az okulda bulunan eğitim mutfağında uygulamalı bölüme geçildi. Burada Ankara Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Mahmut Dolmacı ve başarılı aşçılar öğrencilere tatlı, balık gibi sanat isteyen yemekleri uygulamalı olarak yaptılar. Renkli görüntülerin oluştuğu eğitime öğrenciler kadar öğretmenler de ilgi gösterdi. </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Program sonunda ortaya bir birinden lezzetli tatlı ve yemekler çıktı. Yapılan yiyeceklerden orada bulunan öğretmen ve öğrencilere de ikram edildi. <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, program sonunda yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi her meslek dalında eğitim veren okullarımız ve her okulun da bir özelliği var. Mesela Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri genellikle akademik başarıya odaklanmış okullarımız, meslek liselerinde de gönül istiyor ki her bölümde en iyisi olsunlar ve bilimsel yapsınlar mesleklerini” dedi. </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Bu çerçevede Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun usta aşçılarını Yozgat’ta konuk ettiklerini söyleyen Kuş, uygulamalı eğitimle Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Kuş, şunları söyledi: <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">“Okulumuzun yiyecek ve içecek bölümünden mezun olan öğrencilerimizi istiyoruz ki gerçek anlamda profesyonelleştirmek ve yaptıkları işin en iyisini yapsınlar. Bu anlamda Türkiye’de çok ciddi bir tecrübeye sahip olan federasyonumuzla ortaklaşa bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar içerisinde uygulama noktasında hem seminer düzenledik, seminerden sonra da anlatılanları mutfağımızda mutfağımızda yapıyoruz. Öyle zannediyorum ki bu uygulama çocuklarımızın ufkunu açacaktır. Bu bölüme olan ilgiyi artıracaktır.”<br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Renkli kişiliği ve mesleki kariyeri ile eğitimin dikkat çeken ismi 69 yaşındaki usta aşçı Mahmut Dolmacı ise 58 yıllık baklavacı olduğunu belirterek, Türk mutfağı ve Osmanlı mutfağı üzerine eğitimler verdiğini söyledi. <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Türkiye içi tüm okullarda gönüllü olarak eğitimler vererek mesleği gençlere öğretmeyi ve sevdirmeyi amaçladığını ifade eden Dolmacı; <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">“Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir derneğiz. Türkiye’nin önemli ustalarını toparladık Yozgat’a geldik. Gençlere bir şeyler anlatmaya çalıştık. Mesleği sevdirmeye çalışıyoruz. Çünkü onlar biz olmaya çalışıyor, biz iyi olmak zorundayız. Elimizden geldiği kadar bildiğimizi aktarmaya çalışıyoruz. Bunu yüzde yüz değiştiremeyiz ama bu gün yüzde 40 değiştiğine inanıyorum. </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Bu da bizim için çok büyük bir başarı. Aşçılık Türkiye’de en iyi 10 mesleğin içerisinde bulunuyor. Aç kalmazlar, dünyayı gezerler, bir çok ünlüye yemek yaparlar, iyi para kazanırlar, elinin bulaşığını yalasa karnı doyar, hangi arkadaşının yanına gitse aşçıdır, tatlısıdır, çay ikram etmezler, yemek ikram ederler, bunları çocuklara anlatmaya, sevdirmeye çalışıyoruz. Ben 52 ülke gezdim. Yunanlılar baklavaya sahip çıktığında savaş veren adamım. 69 yaşındayım… Mücadelemi sürdürüyorum” diye konuştu. <br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Çocukların mesleki seçiminde ailelere de tavsiyede bulunan Dolmacı, şunları söyledi:<br /> <br type="_moz" /> </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">“Aileler çocuklarına destek olsunlar. Aileler git doktor ol diyorlar, doktorla aşçı aynı parayı kazanıyor. Tamam doktorda lazım ama aşçılık da bir meslek. </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Çocuklara Yozgat’ta tatlı yaptım. Katmer, cevizli baklava yaptım. Bunları hep birlikte yiyeceğiz çünkü yenilen eğitim akılda kalır.”</span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Renkli eğitim programını organize eden Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Elif Tumgan ise; </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">‘Bu gün bizim mutfağımızın bayramı. Bu günü biz bayram ilan ettik. Çocuklarımız Türkiye’nin, dünyanın en ünlü ustaları ile aynı mutfakta uygulamalı eğitim alıyorlar. </span></span></div> <div><span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Bayram havasında bir eğitim programı. Bu gün çok mutluyuz” açıklamasında bulundu. </span></span></div> <br>