İşte gazetecilik kariyerinden akademik çalışmalarına kadar Ruşen Çakır’ın hayatına dair detaylar:
Ruşen Çakır, 25 Ocak 1962’de Artvin’in Hopa ilçesinde doğdu. Laz kökenli olan Çakır, lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1981 Şubat ve 1982 Ağustos arasında Hasdal ve Metris askeri cezaevlerinde tutuklu olarak bulundu. Üniversite eğitimine Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı, ancak eğitimini yarıda bıraktı.
Gazetecilik kariyerine 1985 yılında Nokta dergisinde adım atan Çakır, ardından Tempo, Cumhuriyet, Milliyet, CNN Türk, NTV, Vatan ve Habertürk gibi önemli yayın organlarında çalıştı. Bunun yanı sıra, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nda (TESEV) Demokrasi, Sivil Toplum ve İslam Dünyası Programı’nı yönetti ve Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu’nda görev aldı.
20 Ağustos 2015’te bağımsız bir dijital medya platformu olan Medyascope’un kurucu yayın yönetmenliğini üstlenen Ruşen Çakır, aynı zamanda platformun yazarları arasında yer alıyor. Çakır, 2020 yılında Galatasaray Ödülü’ne layık görüldü.
Akademik alanda da aktif olan Çakır, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümünde “Çağdaş İslami Siyasi Düşünce ve Türkiye” ve Buffalo New York Devlet Üniversitesi’nde “İslam, Demokrasi ve Sivil Toplum” konularında dersler verdi. Fransızca ve İngilizce bilen Çakır, yurtiçi ve yurtdışında birçok konferansa katıldı.
Özel hayatında, yazar Müge İplikçi ile evli olan Ruşen Çakır’ın Ali Deniz adında, 1998 doğumlu bir oğlu bulunuyor. Aynı zamanda Galatasaraylılar Derneği ve Galatasaray Spor Kulübü üyesidir.