BAKIRCILIK, Kalaycılık, Faytonculuk, Atarabacılık, Hamallık, Dokumacılık gibi meslekler vardı, bir zamanlar. Teknolojiye yenik düşüp, unutuldu. Bunlar ilk etapta aklıma gelen meslekler. Dahası da vardır. Sizler sıralayın. Şimdi bunlara Covid19 salgınıyla birlikte yenileri eklenecek gibi.

Tarihin tozlu sayfalarına havale edilecek mesleklerden birisi Kahvehaneler, diğeri ise müzisyenlik mesleği. Halı sahalar, spor salonları da bunlara dahil edilebilir ama asıl bu iki meslek yok olurken, lokanta işletmeciliği de yeniden bir yapılanma sürecinde kendisini bulacak, havası estiriliyor. 

Bir zamanlar kahvehaneler kültürevi gibi hizmet verirlerdi. Kütüphanesi vardı. Şark Köşesi adı verilen sohbetin yapıldığı bölümler mevcuttu. Bir taraftan Nargile tüttürülür, diğer taraftan mangalda hazırlanan kahveler yudumlanır, memleketin sorunları memleketin ileri gelenleri tarafından konuşulur, çözümler üretilirdi. Bir tarafta gazeteler, kitaplar okunur, başka bir alanda domina, tavla, satranç, pişti gibi oyunlar oynanır, kimse kimseyi rahatsız etmez, bir masadaki konuşma diğerinden duyulmazdı, kahvehanelerde.

O kültür, özellikle Ramazan aylarında oynatılan Tonbalaya getirilen kısıtlama ve peşinden yasaklama ile  kahvehaneler yerini günümüzdeki yapısına büründü. Ev düğünleri yapılırdı, davullu-zurnalı, cünbüşlü, kemanlı, darbukalı. Orkestralar çıktı. Cünbüş-Keman-Darbuka üçlüsü yok oldu. Şimdi Covid19 salgınıyla birlikte getirilen yasaklar da bazı meslekleri yok edecek gibi...