Ardından Marmara Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı’nı tamamlamış ve akademik kariyerinde Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü dersler vermiştir. 2008 yılında Milliyet Gazetesi, CNNTürk ve Ernst & Young işbirliğiyle düzenlenen Yılın Girişimcisi yarışmasında “Yılın Girişimcisi” ödülünü kazanan Turan, bu başarıyla adını ulusal arenada duyurmuştur. Ayrıca, Monte Carlo’da düzenlenen “Dünya Yılın Girişimcisi” yarışmasında Türkiye’yi temsil etmiştir.

İş hayatı boyunca sivil toplum örgütlerinde de aktif rol almayı ihmal etmeyen Turan, 30 yıldan fazla bir süredir çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev yapmıştır. 1997 yılında Isı, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) kurulmasına katkı sağlayan Turan, 1997-1999 yılları arasında İZODER’in Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiştir. Ayrıca 2007-2011 yılları arasında İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2018-2022 yılları arasında ise Türkiye’nin en büyük iş insanları derneklerinden biri olan TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenmiştir. 18 yıl boyunca TÜSİAD üyesi olarak görev yapmış ve aynı derneğin Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’nda da aktif roller almıştır. 29 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen TÜSİAD Genel Kurulu’nda, Turan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmiştir.

Evli ve bir çocuk babası olan Orhan Turan, İngilizceyi iyi derecede bilmektedir.

Orhan Turan Şirketi Ne Ne Iş Yapar (1)

TÜSİAD BAŞKANI ORHAN TURAN VE YİK BAŞKANI MEHMET ÖMER ARİF ARAS’A YARGI SÜRECİ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, 13 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilen TÜSİAD Genel Kurulu’nda yaptıkları konuşmalarda, yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandıkları iddiasıyla gündeme gelmiştir. Bu konuşmalar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir.

Başsavcılık, Turan’ın ifadelerinin kamu barışını bozabileceği ve gerçeğe aykırı nitelikte olduğunu değerlendirerek, hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlarından soruşturma başlatmıştır. Aynı soruşturma kapsamında YİK Başkanı Aras hakkında da resen soruşturma başlatılmıştır.

SORUŞTURMA VE İFADELER

Yerköy Ticaret ve Sanayi Odasından iftar programı Yerköy Ticaret ve Sanayi Odasından iftar programı

Turan ve Aras, İstanbul Adliyesi’ne götürülerek ifadeleri alınmıştır. Aras’ın ifadesi yaklaşık 3 saat sürerken, Turan’ın ifadesi alınmaya devam etmiştir. Savcılığın, her iki şüphelinin ifadelerinin ardından dosya ile ilgili değerlendirmeler yapması beklenmektedir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turan ve Aras hakkında, "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan yurt dışı çıkış yasağı içeren adli kontrol tedbiri uygulanması talep etmiştir. Nöbetçi sulh ceza hakimliği, her iki şüpheliyi yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakma kararı almıştır.

Orhan Turan Şirketi Ne Ne Iş Yapar (3)

SAVCILIĞIN KARAR YAZISI VE SAVUNMALAR

Savcılığın karar yazısında, şüphelilerin yalnızca basın aracılığıyla bilgi sahibi oldukları ve içeriğini bilmedikleri olaylar hakkında gerçeğe aykırı ve kamu barışını bozmaya yönelik ifadeler kullandıkları belirtilmiştir. Ayrıca, bu beyanların halk arasında endişe, korku ya da panik yaratmak amacıyla yapıldığı ifade edilmiştir.

Orhan Turan, ifadesinde makine mühendisi olduğunu ve yalıtım sektöründe faaliyet gösteren bir şirketi yönettiğini belirtmiş, yurt dışı seyahatlerinin yoğun olduğunu ifade etmiştir. Aras ise konuşmasında, Türkiye ekonomisinin kalkınması için alınması gereken tedbirleri vurguladığını ve herhangi bir yanıltıcı bilgi vermediğini savunmuştur.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda yurt dışı çıkış yasağı içeren adli kontrol tedbiri uygulanması yönünde talepte bulunmuştur. Bu süreçte, Turan ve Aras’ın savunmalarının ve ifadelerinin, soruşturma sürecindeki kritik noktalar arasında yer alacağı öngörülmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi