Yozgat SGK'dan yapılan açıklamada, 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında 4/1-a kapsamındaki sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile 4/1-b (Bağ-Kur) prim borçlarının likidite oranına göre tecil edilebildiği bildirildi.
Açıklamada, likidite oranı 0,51 ile 1,00 arasında olan borçlular için azami tecil süresinin 36 ay, 0,50 ve altında olanlar için ise azami 72 ay olarak uygulanabileceği belirtildi.

Burs Değil, Borç Yapılandırmasına Yönelik Kolaylıklar Sağlandı
Daha önce borçlarını tecil ettirenlere yönelik düzenlemeye de yer verilen açıklamada, likidite oranı 0,51-1,00 arasında olanların mevcut taksitlerinin en fazla 18 ay, 0,50 ve altında olanların ise en fazla 36 ay uzatılabileceği ifade edildi.
Açıklamada, 10 milyon liraya kadar olan borçlarda teminat istenmeyeceği bildirildi.
10 milyon lirayı aşan borçlarda ise teminat tutarının, bu tutarı aşan kısmın yarısı kadar olacağı belirtilerek, örnek uygulamaya da yer verildi.
10 milyon lira ve altındaki borçlarda, kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde borcu aşan hacizlerin kaldırılmasının mümkün olduğu kaydedildi.

İlk taksidin ödenmesinin ardından, borcu karşılayan yeterli haciz bırakılmak suretiyle aşan hacizlerin kaldırılabileceği, araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin de kaldırılacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, e-mevduat haczi ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklar üzerine konulan hacizlerin, ilk taksidin ödenmesini takiben kaldırılacağı, satış işlemlerine başlanmış olması halinde ise ilk taksidin ödenmesiyle satış işleminin iptal edileceği bildirildi.
Yozgat SGK, 6183 sayılı Kanuna göre tecil faiz oranının yüzde 39 olduğunu, ancak 31 Ağustos 2026 tarihine kadar borcunu tecil ettirerek ilk taksidini ödeyenler için bu oranın yüzde 29 olarak uygulanacağını duyurdu.
Daha önce, 4 Haziran 2026 tarihinden önce borçlarını tecil ettirenler için de herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın aynı tarihten itibaren yüzde 29 oranındaki tecil faizinin uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada, SGK borçlarının tecili için başvuruların 31 Ağustos 2026 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine gerekli belgelerle yapılabileceği ifade edildi.
İlk taksidin en geç 31 Ağustos 2026 tarihinde ödenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, taksitlendirme süresinin likidite oranına göre en fazla 36 veya 72 aya kadar çıkabileceği kaydedildi.
Yozgat SGK, uygulamaya ilişkin tereddüt edilen hususlarda ilgili mevzuat hükümlerinin esas alınacağını bildirdi.





