TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı koordinasyonunda ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Bilim İletişimi Zirvesi, 14-15 Ekim 2026 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve yurt dışından akademisyenleri, bilim iletişimcilerini, medya mensuplarını ve araştırmacıları bir araya getiren zirvede, bilimsel bilginin topluma daha anlaşılır, güvenilir, kapsayıcı ve etkili yollarla aktarılması ele alındı.

Zirveye Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, Prof. Dr. Erdem Güven ve Doç. Dr. Mehmet Ramazan Yıldızgörür katıldı.

İki gün süren zirvede bilim iletişiminin farklı boyutları oturum ve panellerde değerlendirildi. Yapay zekânın bilim gazeteciliğine etkisi, dijital medyada bilim iletişimi ve dezenformasyon çağında doğru bilgiye erişim yöntemleri ele alınan konular arasında yer aldı.

Bilime yönelik kamuoyu güveninin korunması, risk ve afet dönemlerinde bilim iletişiminin rolü ve vatandaş bilimi uygulamaları da zirvenin gündeminde yer buldu.

YOBÜ’de KARİYERFEST’26 heyecanı sürüyor
YOBÜ’de KARİYERFEST’26 heyecanı sürüyor
İçeriği Görüntüle

Refik Anadol’un bilimsel verileri sanata dönüştürme sürecini anlattığı özel oturumun yanı sıra belgesel anlatımı, bilim ve teknoloji haberciliği ile kurumsal bilim yayıncılığı pratikleri de değerlendirildi.

Zirvede üniversitelerin bilim iletişimindeki toplumsal etkisi, bilim merkezlerinin rolü ve TÜBİTAK destek programlarının somut çıktıları panellerde ele alındı.

Etkinliğin ardından değerlendirmelerde bulunan Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri, bilimsel üretimin ve akademik araştırmaların geniş kitlelere ulaştırılmasında iletişim fakültelerinin önemli görevler üstlendiğini vurguladı.

Zirvede ele alınan güncel yaklaşımların ve iyi uygulama örneklerinin, fakültede yürütülen bilim iletişimi, medya ve yapay zekâ odaklı araştırmalara katkı sağlamasının yanı sıra lisans ve lisansüstü ders içeriklerine de değer katacağı ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi